En ny tydligare identitet för alla i Växjö kommun

Chefens dag med alla chefer i Växjö kommunkoncern i måndags har fyllt mig med positiva känslor hela veckan.

Dagens fokus var hur vi chefer kan bli bättre chefer att ta vårt ansvar, vilka verktyg behöver vi, tips och idéer. Allt kopplat till vår värdegrund och arbetet som vi började implementera våren 2016 och där vi tydliggjorde ansvar och förväntningar på oss alla som är medarbetare och medarbetar med chefsuppdrag. Du kan läsa allt om det här på vår webbplats.

En annan sak som fyllde mig med stolthet och ”go känsla” går var att kommunstyrelsen tog enhälligt beslutet att anta vår nya kommunikationspolicy och visuella identitet inklusive grafiska profil. Ett stort steg i vårt arbete kring demokrati, transparens och tillgänglighet. Målet med en ny visuell identitet är att den ska knyta samman kommunens alla verksamheter och göra det lättare att känna igen kommunen. Med en gemensam identitet och enhetlig profil blir det tydligt vilka verksamheter och vilken service vi ger våra invånare, företag och besökare och att se vilken verksamhet som är finansierad med skattemedel. En tydlig identitet är också viktigt i vår roll som arbetsgivare. Det innebär att de många särprofiler vi har idag kommer att fasas ut. Det innebär att vi stärker vårt Växjö kommun-varumärke som då visar allt vi gör samt att vi kan lägga de pengar som används för att drifta dessa särprofiler, på annat. En win win för alla inblandade.

Införandet gör vi så klart hållbart – det sker succesivt med start 2019 så att när något nytt ska beställas görs det med den nya visuella identitet. En annan viktig och extra bra sak är att vi kommer att ha ett eget typsnitt – Växjö Now. Det innebär att det inte bara är exempelvis logotyp och färger som visar att det är ”vi i Växjö kommun som gjort och gör detta” utan igenkänningen finns också i utseendet på själva texten. Vi tror att vi är den första kommun med eget typsnitt och det känns stort och bra! Här på webben kan ni få lite mer detaljer (och framför allt se hur det kommer se ut) kring detta och om du har frågor eller synpunkter så kontakta mig!

Idag har vi också meddelat att Anders Elingfors blir ny tillförordnad förvaltningschef på utbildningsförvaltningen när Camilla Holmqvist nu blir kommunchef i vår kommungranne Alvesta. Anders får uppdraget under ett år från 1 januari till 31 december 2019, så att det arbete som redan är initierad och igångsatt i förvaltningen ska kunna fortsätta på bästa sätt. Anders har stor insyn och kunskap om utbildningsförvaltningens uppdrag och arbete och under året ges han och förvaltningen möjlighet att fortsätta det pågående utvecklingsarbetet. Anders Elingfors har lång erfarenhet och kunskap inom skola, förskola och utbildning och arbetar idag som verksamhetschef på utbildningsförvaltningen. Han ingår från och med januari även i Växjö kommuns koncernledningsgrupp.

Veckans tips är till dig som är till dig som företagare och något jag nämnt här förut på bloggen. Att anmäla dig till jobbmässan 2018! Förra året ställde 108 företag ut och 4500 personer besökte mässan.

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2019