Företagsbesöket som väckte minnen…

Veckans företagsbesök, där jag tillsammans med kollegor från näringslivsavdelningen, koncernledning och politiken besöker företag i vår kommun, har varit intensiv. Men så intressant.

Att få än mer inblick i deras vardag, utmaningar, vad vi som kommun gör bra och vad vi kan göra bättre för att stötta dem som företagare, men även som invånare, är en ynnest. Att exempelvis besöka företaget Combitech är alltid en kick - detta välrenommerade företag är trots det lite okänt. Och mycket handlar om att det dom gör för kunderna och då även indirekt Sverige (då de jobbar mycket åt försvarsmakten men inte bara) är hemligt. Kändes som att besöka M i Bondfilmernas värld, för det de visade och berättade kändes och såg ut som något mycket "Bond-igt" fast ändå väldigt modernt och framtidssyftande såklart.

Att sedan träffa Contrast gav mig extra känslor av såväl glädje och nostalgi. Detta eventföretag har hela världen som sitt arbetsfält med välkända företag som kunder har varit igång i över 20 år. Dom jobbar i det dolda bakom, men får varje stort företag de jobbar med att bli extra stora och hela tiden så hjälper de oss att sätta Växjö på världskartan med tanke på att det är deras spelplan. För drygt 20 år sedan hade de sitt största event hitintills för dem , ett event som var en katalysator för att få just stora och större event. Och det var på ett företag som jag var chef över - Framfab Sverige. Jag hade förmånen att etablera det stora hypade företaget i Växjö och vi hade kontor i hela Sverige och världen. Framfabs affärsidé var att utveckla och stödja företags utveckling – genom positionering, marknadsföring och digitalisering. Våra affärsben bestod av affärsutveckling, kommunikation/marknadsföring och IT. Det många såg var e-handel och IT när det gällde Framfab, men det låg mer bakom. I och med att företaget växte snabbt genomförde just Contrast ett stort event i Malmö dit alla chefer var inbjudna - detta för att få ihop oss och jobba med vår nya logga och lyfta oss som företag än mer. (Logga förerresten… kermitgrön och fin :) ) Roligt att se filmen där man för fösta gången såg den då nya loggan – det var på den tiden drönare inte fanns så för till filmen så hyrdes helikoptrar och det användes extremt höga kranar. Så till alla fd Framfab-kollegor och kunder och alla andra nostalgiker - i den här filmen ser ni hur det gick till 1999. Länk till annan webbplats.

Framfabsagan fortsatte ljust ett par år till och sedan kom den så kallade IT-kraschen (krasch fel namn enligt mig för den utveckling som branschen hade är det vi nu ser och pratar om och är beroende varje dag). När den kraschen kom var jag vd för Framfab Sverige och gjorde tillsammans med koncernchef och koncernledningen en stor omstrukturering där såväl effektivisering, koncerntänk, styrkedjor och processer och ett gemensamt målgruppsfokus gjorde att företaget överlevde med många av de stora kunderna nöjda och kvar som kunder. Och ni som undrar så är företaget still going strong men genom uppköp så är det under annan flagg.

Snart iväg på ytterligare ett företagsbesök på Våges i Braås. Ska bli spännande!

Ha en fin helg!

//M

Senast uppdaterad: 1 mars 2019