Utvecklingsresa, onsdagstips och okej att göra misstag

Möjligheteter, utveckling, lärdom, misstag, förbättring, ifrågasätta och återkoppling – allt hör ihop. Detta var en stor del av det vi pratade om på Chefens dag i måndags.

Över 400 av våra chefer i kommunkoncernen träffades för att få inspiration och konkreta och goda exempel från vår organisation, men också ta mer kraft och stöd i varandra i den utvecklings- och förändringsresa vi är inne i. Målet med den resan är att vi ska ha en bättre arbetsmiljö, fortsätta göra Växjö starkt och säkerställa en fantastisk plats att bo, leva och verka i nu och i framtiden för oss själva, övriga invånare, företag och besökare. Det vill säga ett mer hållbart Växjö.

På Chefens dag pratade vi om vikten av att få känna att det är okej att göra misstag och att samtidigt lära sig av dem för att säkerställa att det blir rätt framöver. Att vi alla enheter och avdelningar har beroenden och påverkar varandra och en struktur som tar hänsyn till, det skapar stabilitet, mindre friktion, mindre stress, mindre sårbarhet och mer effektivitet. Att ta emot återkoppling om att man gjort misstag och ta återkopplingen som något som kan hjälpa till, istället för att ta det som att någon lägger sig i. Svåra saker som lätt kan misstolkas beroende på vilket humör man själv är på som mottagare eller ansiktsuttrycket och tonläget på den som ger återkoppling. Bra att tänka på både för mottagare och sändare, som vi vet. Att i vår föränderliga värld som framför allt chef och ledare ständigt se över sin egen verksamhet med "kritiska blickar" (behöver ej vara negativt) för att se om detta är något som bör ifrågasättas som ett kärnuppdrag för oss, har verkligheten sprungit ifatt uppdraget, har något gått i stå eller behöver vi göra något på annat sätt för att stärka nu eller längre fram... Utmanande för oss alla men också en oändlig möjlighet och förväntan på oss som har det fantastiska uppdraget att jobba i det offentliga, som både våra bolag eller förvaltningar har.

Ni som har frågor kring vår förändrings, - och utvecklingsresa - tveka inte att höra av er och ett bra tips är att använda vår epost utvecklingsresan@vaxjo.se Här svarar vi på alla de frågor som kommer in.

Jag fick förresten bra och mycket värdefull återkoppling från utvärderingen av vår introduktion för nyanställda som jag tillsammans med många andra kollegor hade för ett par veckor sedan. Utvärderingen som kom i går var generellt mycket bra och så var det saker som kunde bli bättre kopplat till enskild och helhet. Presentationen jag höll eller alltid håller är bakgrund till vår utvecklings-förändringsresa, hur vår organisation ser ut, politisk och verkställighetsmässigt, hur vi jobbar och målbilder. En presentation som hängt med i flera år och som är väl använd. Två slides var dock uppdaterade veckan innan, på grund av nya nämnder, styrelser och namn och på just dessa var det stavfel. Även om jag och även andra sett presentationen flertalet gånger sedan min uppdatering, så har vi missat stavfelen. Men blev de upptäckta av en observant kollega och åhörare på introduktionen som återkopplade det vid uppföljningen. Stort tack säger jag - stavfelen är korrigerade tack vare denna återkoppling. En annan gav återkoppling att jag angett fel yrkestitel när jag gjorde exempel på många av de professioner och profiler vi har i vår stora organisation. Även detta är uppmärksammat och jag tackar för återkopplingen på mitt misstag.

Nu bär det snart iväg på ett viktigt och spännande möte tillsammans med kollegan Anna Sjödahl, vår näringslivschef. Vi ska till ett stort företag som såväl inspirerar, utvecklar många av oss privat och professionellt och inte minst hela vår region – IKEA. Men innan dess vill jag ge er lite onsdagstips!

För det första: Earth Week är snart här - ett av många av de sätt där vi tillsammans med näringsliv och andra offentliga visar upp mycket av det vi gör för att fortsatta att få Växjö till en fantastisk plats att bo leva och verka nu och i framtiden för såväl invånare, företag och besökare. . Planera in i kalendern!

På lördag är det kreativitetsmässa på Teknikum i Växjö. Växjö kommun har ju tusentals härliga kreativa medarbetare och på lördag ska 25 stycken visa upp sitt skapande och inspirera varandra och besökare med sina alster. Det kan vara armband, barn & vuxenkläder, foto, fårskinn, kjolar, konst, naturtvålar, piroger, pärlbroderier, smycken, stickat och virkat och mycket mera. Dagen kommer också erbjuda föreläsare som talar om kreativitet och författare som berättar om sitt författarskap. Allt sker på Teknikum lördagen den 9 mars 2019 mellan klockan 11.00-15.00. Det är fri entré och alla är välkomna!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2019