Rött, grönt och småländsk engelska

Vanans makt är stor men genom återkoppling så går det att förändra sig. Jag berörde det lite redan i onsdags men vill dela med mig av ytterligare ett exempel.

Jag får en hel del skrivelser, presentationer och mail - högt som lågt - som jag ska ge inspel och återkoppling på. I min ambition att vara tydlig i vad som är mina ”tänk på, kan vi göra tydligare, kan vi använda andra ord, lite svårt att förstå” dvs återkoppling i skrift har jag alltid använt röd färg. Jag har tyckt att de blir tydligt och man ser direkt vad jag lagt in mina kommentarer. Under en mycket positiv och energifylld återkoppling med en medarbetare blev jag medveten om att mina återkopplingar ibland kunde upplevas som ”för nitiska” och ”för kritiska”. Och under diskussionen kunde vi konstatera att mycket berodde på att jag använde just röd färg i mina kommentarer. Visst kommer jag ihåg när man i skolan fick röda kommentarer från läraren, eller på felen på proven och hur jag själv kunde uppleva det ”näbbigt”. Så varför har jag själv inte tänkt på det?

Så från och med nu använder jag till största del grön färg till mina inspel. Jag gör allt för att verkligen tänka på att röda markeringar som återkoppling i skrift kan upplevas som en för hård pekpinne. Vilket aldrig varit min mening. Jag är tacksam över sån här feedback för det hjälper mig att bli bättre, att det inte blir missförstånd och att vi alla mår bättre. Plus att jag tycker jag om diskussion – det är också en viktig del i det här.

Fredagsmorgonen började med ett tidigt morgonmöte om City. God energi och en ”vi-är-på-g” känsla fanns och när Nisse, som är Växjö Citysamverkans VD, berättade att det är 17 nya medlemmar i Citysamverkan, åtta nya etableringar på gång i city och att Växjö har den största omsättningen av alla större städer i Sverige – ja då kändes det gott. Mer finns såklart att göra från alla aktörer och inte minst från alla oss konsumenter. Genom att handla lokalt handlar vi hållbart – det var också något som vi pratade om under morgontimmen.

Nu blir det helg snart och för mig innebär det extra upplevelser med älskade dottern då vi sagt vi ska göra något tillsamman bara vi två. Jag ska också förbereda mig på ett föredrag och paneldebatt i Stockholm som jag blivit inbjuden till på måndag eftermiddag. Det handlar om vår organisations utvecklings- och förändringsresa och vår fantastiska kommun. Allt detta på engelska och även om jag levt med det dygnet runt i mitt tidigare liv så var det ett tag sedan. Så ärligt talat är jag lite pirrig i magen. På IKEA fick jag lära mig ett knep - att jag ju långsammare jag talar och landar in i småländskan desto bättre kommer budskapet fram. Kanske inte det som ger den bästa engelskan men viktigast är ju ändå att budskapet kommer framoch att energin och stoltheten går fram över allt det positiva vi gör.Låt se hur det går.

Ha en fin marshelg! //M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 mars 2019