Ivan, Kina och nu rullar utbildningarna

En extremt intensiv vecka är snart till sin ända – mycket att skriva om efter fantastiska möten med såväl företagare, kollegor och även besökare.

Träffade en turist från Kina på stadens gator i går. Jag stannade till vid honom eftersom jag såg på hans beteende att han sökte något. Det visade sig att han önskade komma till biblioteket och då jag ändå skulle till kontoret så tog vi följe. Härligt samtal där jag fick höra att detta var första gången i Växjö men inte första gången i Sverige då han ”love this country”. Han gjorde det dock tydligt att det är inte sista gången och de lovord han öste över Växjö som stad och även omgivningar i vår kommun, gjorde att han själv nästan var lätt tårögd när vi sa hej då vid biblioteket. En kick på många sätt må jag säga att få dela denna stund med honom.

En annan kick är mer intern, men jag vet att den också ger resultat för våra invånare, företag och besökare. Det är vår satsning på koncerngemensamma utbildningar (KGU). Ett arbete som tagit ett tag att få rull på men som släpptes för dryga månaden sedan och nu är igång med full fart. Där samlar vi de utbildningar som vi ser ett gemensamt behov av från våra förvaltningar och bolag. Det är allt från introduktionsutbildningar, till projektledarutbildningar och processutbildningar, metodutbildningar med mera. Igår när jag var inne och kikade på den numera långa listan av utbildningar som erbjuds så hade även säkerhet, utbildning om våldbejakade extremism och rehab kommit dit. Kan tyckas som en liten sak men för oss och är det stor sak. Tidigare sköttes detta helt olika, vi använde massa olika konsulter och ingen samordning skedde. Genom att göra på detta sätt har vi en gemensam kvalitetssäkring, vi får effektivitet, vi ger samma budskap till alla, det är blandade grupper så nätverkandet och styrkan internt till ett ”vi” förstärks, vi tjänare pengar då vi gör de i stordrift. Sedan jobbar vi mycket med konceptet ”train the trainer” dvs att vi har kollegor från vår egna organisation som utvecklas som utbildare/tränare efter att ha skuggat externa konsulter. På så sätt utvecklas våra kollegor och vi sprider kunskap på bred front. Känns gott. Många har varit med i utvecklandet av detta koncept men jag sänder ändå ett extra tack till Kristina Tannerfalk och Camilla Ahlstedt på centrala HR som med en enorm kraft, energi och kunskap fått detta att rulla.

Veckans snackis kanske fortfarande väderskyddet på Växjö nya station och kommunhus. Hörde att många som kommer med tåget eller bussen till Växjö ställer sig och beskådar detta och det finns med på många, många bilder på sociala medier har jag sett. Men en annan snackis är också Ivan, vår hjälte i Växjö kommunkoncern denna gång. I onsdags presenterade vi som sagt vår femte hjälte och denna gång var det Ivan Malenica på Växjöbostäder som vi ville uppmärksamma. På Vxonews på Facebook ser jag att det är mängder med kommentarer om vilket fantastiskt jobb han gör. Så stolt!

Ha en fin helg!

/M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 april 2019