Möbelåtervinning och möten med entreprenörer

Jag har i veckan fått mejl och samtal i och med en artikel i lokalpressen om att vi endast skulle använda drygt 10% av befintligt möblemang i vårt nya kommunhus. Även jag reagerade på de svarta siffrorna i artikeln då förklaringar inte fanns med. Så fakta: Ytan i vårt nya kommunhus kommer att bli cirka 40% mindre än i det vi sitter i nu. När vi nästan halverar ytan får vi helt enkelt inte plats med de möbler vi har idag.

Vårt nya sätt att jobba i det nya kommunhuset (kallas aktivitetsbaserat) kräver till exempel mindre skrivbord. Därför behöver vi köpa in nya bord så att alla som ska jobba i huset får enhetliga och ändamålsenliga arbetsplatser och en bra arbetsmiljö. Möbler som vi kan ta med oss kommer vi såklart att ta med. Och de möbler som vi inte kan ta med oss går till vår möbelcirkel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Möbelcirkeln tar hand om de möbler som alla våra förvaltningar och bolag av någon anledning inte behöver. De fixar till dem som behöver det och sedan kan någon annan i kommunkoncernen använda dem – fullt återbruk. Möbelcirkeln har varit i gång dryga året och jag säga att det är en succe. Rulljansen av möbler in och ut är enorm och genom denna satsning och hantering har vi använt våra resurser på ett mycket effektivt och hållbart sätt som har sparat rena pengar till oss alla. Det känns bra.

I övrigt har veckan inneburit många spännande möten – dels var det invigning av våra nya myndighets MUCF nya kontorer i centrala Växjö. Skönt att de kommit till rätta och alla verkade mycket nöjda med såväl lokaler men också med Växjö. En del av de gamla medarbetarna har hängt med till Växjö men det har också varit flera nyanställda. Dels är det Växjöbor men också flera som kommit från övriga Europa som nu satt ner sina bopålar i vår kommun.

Partnerträffen med Ungt Företagande (UF) i går morse var också en tillställning som gav mig extra energi. UF gör så mycket för entreprenörskapen och företagandet i vårt land och att få höra flera elevers berättelse om hur mycket UF-året har gett dem ger nästen en tår i ögat. Att vi som organisation är med som partner känns också bra och starkt. Vi behöver företag och företagare och bästa sättet är ju att man från barnsben får inspiration, förståelse och kunskap. Det är också därför de flesta gymnasieskolor i Växjö kommun jobbar med ungt företagande . För dryga 20 år sedan var jag tillsamman med en mindre grupp andra företagare med och drev frågan om att få UF som obligatoriskt ämne i skolan för hela Sverige. Då var förståelse liten och motståndet enormt men att nu se hur det har ändrats känns extra roligt.

Vi träffade även på elever från Linnéuniversitetet som går Enterprise business Development utbildningen. Även det en utbildning som inriktar sig på företagande och entreprenörskap och är unik sitt slag i Sverige. Den utvecklades av en professor Bengt Johannisson och en mindre grupp från näringslivet i början av 2000- talet och jag är stolt och glad att jag var en av dem. Hemlighetsmakeriet kring vår grupp som var med och jobbade med Bengt och en del av hans adepter var enormt då vi utmanade både akademin och sättet att få till utbildningar på akademisk nivå då. Oavsett – den var en succé från början och den utbildning som hade mest examinerade studenter från dåvarande Växjö Högskola - numera LNU.

Nu är det snart iväg till avtackning av en gammal kollega och vän – Catharina Värend Bosson på Almi Företagspartner. Jag var med i dess styrelse i dryga 10 år varav sex år som dess ordförande. Catharina går nu i pension efter många år som VD. Med hennes ledning har Almi Kronoberg växt sig starkt och även det utvecklat och stärkt företagandet i hela regionen.

Ha en fin helg! //M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2019