Platsen vi älskar och att skapa magi i digitaliseringens namn

Gåragen började med fullsatt morgonmötet där platsvarumärkets betydelse beskrevs av platsvarumärkesexperten Helena Nordström – bra introduktion till det platsvarumärkesarbetet som vi snart sjösätter kring Växjö.

Detta arbete började för drygt tre år sedan då jag bjöd in massor av personer från näringslivet, akademi, idrott och föreningsliv för att se om vi kan kraftsamla och göra något tillsammans som stärker platsen Växjö. Det var full support och efter det har det varit workshops, möten, arbetsmöten, attitydundersökning och utvecklande av plattform som snart ska spridas – och allt i fullt samarbete mellan de intressenter som beskrivs ovan. Kändes stort att kort berätta det igår och reaktionerna på mötet men även de mail som strömmat in visar att det finns ett stort behov. Mer om detta framöver.

Därefter iväg till Stockholm för att hålla ett föredrag om hur vi i Växjö ser på digitalisering och hur vi inte ser på det. Kärt barn har många namn har jag sagt flera gånger och något som jag sa även igår. Föredraget var på Digitala Strategidagarna för offentlig sektor så det var många kollegor från kommun och övriga offentliga Sverige som var på plats. Ja vad är digitalisering och vad är det inte… För det första är det inget nytt! Det är inget nytt utan har i olika former funnits sedan andra världskriget då första teknologiska genombrottet kring datorerna föddes (första datorn Eniac). Då var det försvarsmakten som tog (och tar) enorma digitala steg. På 80 och 90-talen var det finansvärlden som utvecklades enormt genom att koppla samman förbättringskrav med teknologi och därefter var det hela sk ”It-boomen” och nu är vi där vi är.

Att trycka in en teknologisk lösning i en verksamhet utan att se över helheten (processerna genom en organisation) och inte ta det tvärfunktionellt med olika kompetenser är inte en lyckad sak – något jag tog flera exempel på igår. Till exempel när man på slutet av 90-talet satte in digitala lösningar för att öka orderingången (hemsidor med beställningar, så kallad Business to consumer eller Business till business lösningar). Det löste ofta sälj,- och marknadsavdelningarna problem men de stora utmaningar man hade på lager, hela orderflödet och därefter även accounting när man fick akut beställa produkter (oftast dyrare än normalt) gjorde att problem uppkom i andra delar av organisationen. Detta händer även idag och det är sorgligt. Så det är därför vi i Växjö ser på helheten, blandar in människor (kompetens och kunskap), process (för att se helhetsflödet ) och teknologi. När dessa tvärfunktionella världar möts så skapas magi! Och man ser tillsammans det som kan förbättras, förenklas, tas bort. Är det kanske mer utbildning eller kompetens som krävs för att vi ska jobba bättre, minska kostnader eller få bättre leverans till dem vi är till för, eller är det så att vi måste se över flödet eller är det en teknologisk lösning som kan hjälpa. Människa – process – teknologi = Verksamhets- och affärsutveckling på riktigt och det är så vi gör i Växjö för vi vet om att det är det bästa för oss internt och för dem vi är till för. Det vill säga – digitalisering är INTE teknologi och IT utan det är ren och skär verksamhets,- och affärsutveckling!

Diskussionen om digitalt ledarskap förstår jag inte heller – är det inte förståelse för förändring som krävs? Både för oss som chefer att vi kan leda i förändring (oavsett vad det är) samt även en förståelse hos alla våra kollegor/medarbetare att vi just lever i en föränderlig värld som även påverkar oss alla i vardagen.

Så vårt och Växjö kommuns sätt att jobba med att förbättra vår egen verksamhet för att blir bättre internt för att skapa mer mervärde för våra invånare, företag och besökare är att se Människa (kompetens) – Process (arbetsflöden) – Teknik tillsammans! Min presentation från igår finner ni här! , 3 MB.

Kvällen avslutades på invigningen av invigningen på ICON – en byggnad som även den satt Växjö på kartan då den både blivit nominerad till pris för fulaste byggnad i Sverige samtidigt som den var nominerad som en av Sveriges vackraste byggnad. Intressant.

Så min dag var fullspäckad från tidig morgon till rejält sent igår kväll – egentligen som det brukar vara men oavsett det är gott att det är fredag!

Veckans snackis? Ja, troligen snön och kylan, vad hände Våren, var är du?

Ha en fin helg //M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 maj 2019