Konstnärskockar och nog får vara nog

Onsdag betyder tips och idag vill jag tipsa dig som bor i Kalvsvik om att vi har direktmöte måndag kväll. Varmt välkommen att ge input och ställa frågor till tjänstepersoner och politiker. Jag vill också tipsa om att ta en titt på några matbilder av maträtter lagade på Älgvägen. Jag såg dom häromdagen och tänkte – vad är det för speciellt med dessa? Sedan förstår jag att detta är det nya sättet vi gör timbalkost (timbalkost innebär konstistensanpassad mat för de som har svårt att tugga och svälja) på. Man formar maten så den ser ut precis som den vanliga rätten. En klyftpotatis formas till klyftpotatis, en sparris till en sparris och så vidare. På Facebook och i andra kanaler är reaktionerna fantastiska, så mycket ros till våra duktiga kockar. Länk till annan webbplats.

Onsdag denna vecka betyder också att budgetarbetet är i full gång – dagarna tre jobbar nu politikerna från politiska partierna med budget 2020. Detta har föranletts av ett oerhört fantastiskt och intensivt arbete av förvaltningschefer och vd:ar men även många andra i våra förvaltningar och bolag som gett många underlag. Arbetet fortsätter så klart därefter men dessa dagar är oerhört viktiga.

Blev både arg och beslutsam i går. Jag får ibland brev sända till mig där några spyr så kallad galla över mig som kommunchef eller kommunen i allmänhet. Mycket baserat på vad man läst i media och många gånger rör det sig om politiska beslut. Detta är sådant får man ta. Att personer har svårt att förstå skillnad mellan politiker och oss som tjänstepersoner (inklusive mig i min roll som kommunchef) kan vara naturligt men att vi som tjänstepersoner är och ska vara helt opartiska och opolitiska försöker jag förmedla överallt. Jag har varit förskonad från allvarligare saker på många sätt och det är jag tacksam för. Men igår kom ett brev där hatet mot politiska beslut, som det antogs jag varit delaktig i, var över gränsen. Det stod om hur alla hatade mig och allt det jag gör att man skulle förmedla det till mina grannar och även blanda in familjen. För mig tog det där stopp.

Polisanmälan är inlämnad och för mig och oss på kommunen är det en viktig markering. Jag välkomnar alltid synpunkter från invånare (och medarbetare) kring det vi och jag ansvarar för och sådant är inget jag polisanmäler så klart. Men när det är av så allvarlig karaktär, mer privat, man drar in mitt privatliv och barn exempelvis, då är det stopp. Och jag kommer aldrig acceptera att någon medarbetare på Växjö kommuns förvaltningar och bolag tar emot hot och hat. Det ska vi alltid polisanmäla för nog får vara nog. Att det kommer med jobbet och att vi som anställda i kommunen ska tåla det håller jag aldrig med om. På vilken annan arbetsplats skulle det accepteras? Och vi är en arbetsplats där ansvarstagande, uppdrag, leverans och professionella människor finns, och då ska vi stå upp för det. Och så kan jag inte låta blir att skriva att om man har åsikter eller tankar om sådant som görs inte är bra (bra kan bli bättre) ta en direkt kontakt. Att sända anonyma brev eller lappar känns både falskt och mycket svagt. Dialog och återkoppling med ansvarig eller den det gäller, är det bästa.

Nu tillbaka till budgetarbete. Ha en fin onsdag!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 maj 2019