Med VR cyklar vi i Paris och åker karusell på Liseberg

Jag måste bara delge något som jag tycker är så härligt och fantastiskt. Jag sprang på kollegan Henrik Rossling i veckan som var på väg till ett av våra särskilda boenden, Borgmästaren i Växjö, för att där få de boende att uppleva besöksmål såväl i Växjö som i Sverige genom Virtual Reality (VR).

Allt är kopplat till det viktiga arbete som vi gör att genom välfärdsteknik och med fokus på trygghet, säkerhet och skapa delaktighet och upplevelser. Men också med socialt innehåll och välbefinnande för den enskilde där teknik möjliggör en mängd saker vi inte kunnat göra tidigare. I vårt skafferi av saker har vi köpt in två så kallade Google-cyklar för våra särskilda boenden där en är mer permanent och en som vi turnerar runt med på särskilda boenden. Google-cykeln bygger på Goole Maps/Street View där man genom en knapptryckning på cykeln kan välja och Cykla i Växjö, Tingsryd eller i Paris eller New York. Man anger vilken stad eller vilken gata man vill cykla på och inom några sekunder så kommer detta fram på den skärm man kopplat cykeln till. Till cykeln finns en dator som kopplas till en större tv eller en projektorduk. Man kan besöka platser man inte varit på tidigare, eller platser som man besökte som ung och som ger många minnen och tid för samtal (inte minst vid en demenssjukdom). Här är en länk till en film som beskriver cykeln och dess viktiga funktion. Länk till annan webbplats.

I förra veckan hade många fått uppleva hur det är på Liseberg. För många var det första gången någonsin och för många var det att återuppleva något som man varit med om tidigare. Fler karuseller och konstiga upplevelser som för de flesta var helt nytt kunde dock konstateras. För att få in fler upplevelsefilmer samarbetas det för full med våra duktiga elever på Teknikum (på Vård,- och omsorgsprogrammet) som hjälper till att skapa filmerna och upplevelserna som alla kan vara med om. Eftersom Teknikum även nyligen gått med i ett Nordiskt projekt kring VR ser vi att detta kan utvecklas än mer. Så bli inte förvånad när ni besöker några släktingar eller vänner ni har på våra särskilda boenden för det finns en stor chans att ni får reseberättelser från hela världen. Det är vad vår omsorgsförvaltning och personal kan erbjuda dem som bor hos oss genom ny teknik 😊

Tack för all återkoppling gällande mitt förra blogginlägg. Som sagt - ingen ska någonsin behöva utstå hat och hot och ingen arbetsplats kan acceptera det och inte heller vår. Frågor har kommit vad man gör om någon av oss i kommunen får ett hot (kan vara muntligt, telefon eller anonyma brev (det fegaste). Om det händer, ta kontakt med er chef och om stöd behövs finns säkerhetsamordnare och vår säkerhetschef. Viktigt att vi hjälps åt, anmäler och vågar prata om det så att vi kan hjälpas åt och stötta.

Ha en fin och härlig helg!

//M

Senast uppdaterad: 17 maj 2019