Att sprida info om och till hela koncernen

”Hur får jag mer information om av som händer i Växjö kommuns förvaltningar och bolag?” Frågan kom till mig av en energifylld kollega från ett av våra bolag då vi hade en dialog om förvaltningar, bolag, Växjö kommunkoncern och önskan att känna en mer ”vi-känsla” och som kände ändå en svårighet. ”Jag trivs på mitt bolag, är stolt över vad vi gör men vet inte så mycket mer vad andra bolag och förvaltningar gör vilket gör det svårt för mig att ta in mig i begreppet kommunkoncern”, sa medarbetaren. Bra inspel och helt korrekt.

Vi har alla olika kärnuppdrag och tillhör rent organisatoriskt olika bolag, förvaltningar med avdelningar och enheter, men vi sitter ändå ihop i en koncern där kommunfullmäktige och vår gemensamma service som vi alla ger våra invånare, besökare och företag – det är den sammanhållande länken för oss alla. Vi hänger ihop och ingen av oss kan egentligen göra något själva utan behöver resurser och styrning med mera från varandra. Ja, som en koncern. Så när du är stolt över något på bolaget eller på en förvaltning, eller på enhet, så ger det automatisk en signal att du också är stolt för helheten också. Även om man inte har detaljkunskap vad alla gör.

Men för att komma tillbaka till ett svar hur vi kan sprida mer vad andra enheter, avdelningar, bolag och förvaltningar gör och på så sätt skapa mer förståelse och vikänsla är att dels jobba som vi nu mer och mer gör – gemensamt och tillsammans i grupper genom gemensamma processer. Vår gemensamma satsning på ett nytt intranät är en sak som kommer föra oss samman än mer. Också våra koncerngemensamma utbildningar som gäller alla och som är ett sätt att träffa och knyta kontakter med kollegor och på så sätt att få kunskap vad andra gör. Och så klart arbetet vi gör med att jobba med succession och uppmuntra till att flytta och söka sig runt olika uppdrag mellan förvaltningar och bolag. Detta gör att kunskap från en del i koncernen sprids till en annan samtidigt som man fyller på sitt kunskapsförråd från något nytt.

Men andra tips är att, oavsett om man är med i Växjö kommunskoncern eller invånare, företagare eller besökare – våra webbar är ju naven och där kommer massor med nyheter om vad som händer så kika där. Du kan också följa min blogg här, där jag gör allt för att sprida goda exempel från många kollegors jobba men också andra spännande saker som händer i vår kommun. Du bör följa vårt instagramkonto @vaxjokommun där en medarbetare varje dag berättar om sin vardag. På Växjö kommuns och bolagens facebookkonton får du massor av sådant du har nytta av. Men varför inte också prenumerera på de pressmeddelanden och nyhetsbrev som går ut från såväl bolag och Växjö kommun. Då får ni dem direkt i mailen och kan läsa om mycket av det som händer! Oavsett om du arbetar i koncernen eller inte så är dessa kanaler fantastiska för att få information och kommunicera med kommunen.

Och för dig som är medarbetare, håll utkik som sagt efter nya intranätet (de nuvarande ger ju såklart idag mycket av det du behöver).

Ni får gärna tipsa mig mer om vad som kan göras för att sprida kunskap om allt här på min blogg – maila mig bara (monica.skagne@vaxjo.se). Och som vanligt, när du vill sprida något och är osäker på hur, då kontaktar du ju din kommunikatör.

Till sist veckans onsdagstips! Sista helgen i maj betyder ju att kulturfesten Vårstad dyker upp och bjuder på magi, mingel, dans, jonglering, akrobatik och musik. Årets Vårstad är just på lördag 25 maj, och här hittar du programmet. Vi ses då, ha nu en fin onsdag!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 maj 2019