Tobakslag, rapportering och blöta lakan i fönstren

Studiebesöket i Helsingborg, som jag var på väg till i onsdags, var mycket givande. Kan säga att resan de har gjort har även vi gjort och i många stycken hade de kommit längre än oss. Men i många stycken hade vi kommit en bit längre än dem. Det är inte än tävling så klart utan här är det kollegialt ett givande och tagande och så är det skönt att veta och höra att andra framgångsrika kommuner gör samma som oss.

Det är processer, det är styrkedjor och utmaningar med styrkedjor då vi ha en matrisstyrning. Exempelvis att processägarna för såväl huvudprocesser, stödprocesser och HR, ekonomi och kommunikation involveras och ”rapporterar” till kommunchef även om de har andra linjechefer. Detta har varit och är ett ämne som även vi har diskuterat hos oss eftersom frustration har och finns. Beror på att kunskap som information inte spridits tillräckligt och det ska vi göra mer av efter semestrarna för det är viktigt att vi för ut förståelsen och kunskapen och diskuterar det. Mycket inspiration som vi ska ta in i vårt fortsatta utvecklingsarbete internt men också utvecklingsarbete för hela Växjö kommun som geografiskt område. Det vill säga än mer krafttag att säkerställa att Växjö fortsätter att vara en fantastisk plats att bo, leva och verka på för våra invånare, företag och besökare. Mer om detta kommer.

En av veckans snackisar märker vi är den nya tobakslagen som träder i kraft på måndag. Här på vår webbplats finns massa bra info om den, vi har också informerat internt hos oss och i våra sociala medier snurrar nu en mycket informativ film om vad som gäller och hur det ska funka. Länk till annan webbplats.

Den andra snackisen är troligen värmen som vi har i vår fantastiska kommun, men som också är en utmaning för många. Nu är det eldningsförbud hos oss och på en del håll i landet bevattningsförbud. Det tas hos oss nu också fram skyltar kring eldningsförbudet så det ska bli tydligt ute på våra allmänna platser, men också instruktioner till framför allt vår förskolor och äldreomsorg hur vi i vår organisation ska tänka och agera i värmen. Här på vår facebook finns lite tips från oss i värmen. Länk till annan webbplats.

Själv går funderingarna för fullt hur jag och vi ska kunna stänga ute värmen hemma. Med fyra mycket stora fönster och skjutpartier till vårt kök och vardagsrum som ligger mot söder där inga gardiner eller annat stänger ute en annars underbar sol gör att vi har det varmt. Fick tipset att man ska hänga upp blöta lakan för fönsterna för det kyler ner. En sekund kändes det bra men så funderade jag på böket att rota fram lakan varje dag, blötlägga dem och hänga upp i någon anordning som vi i dagsläget inte har på vårt putshus. Så utmaningen kvarstår.

I helgen lovas det runt 30 garder och den största solen som bara kan uppbringas i Växjö så jag önskar er alla en fantastisk helg i värmen. Och påminn både dig själv och andra att dricka mycket vatten.

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 juni 2019