Hemestra i sommar och det finns lediga platser

Senaste dagarna har det varit extra mycket cykel för mig. Jag cyklar för det mesta till jobbet och när jag har tjänsteärenden inom stadskärnan tar jag oftast våra tjänstecyklar. Men på fritiden är det mest när vi är i vår stuga som det blir cykla av. Det ändrades i helgen.

Söndag morgon i Växjö och vi visste att sommarens hittintills varmaste dag stod för dörren. Vad göra? Maken berörde att vi kan ta turen ”Växjö runt” på cykel. En nätt tur på drygt 4.7 mil. Med starkt skeptism försökte jag finna motargument men vad göra annars? Åka till en fullspäckad badplats … Nej sagt och gjort. Vi pumpade cyklarna, fyllde extra många vattenflaskor och for iväg i lugn takt. Kan kort summera turen med några få ord; Fantastisk och värt varenda svettdroppe. Vi såg badvikar, fikaplatser, utsiktsplatser, skogs,- och ängsbitar som vi aldrig sett förut och det egentligen bara ett stenkast från självaste Växjö centrum. Ett riktigt sommartips som jag med det varmaste rekomenderar. Här på webben får ni info om hela rutten och vet var ni kan hoppa på. Länk till annan webbplats.

I går blev det en blåsig cykeltur till Växjös eget slott – Teleborg slott. Länk till annan webbplats. Vinden ven och regnet låg i luften men det landade inte på mig. Oavsett årstid är Teleborgs slott och dess slottspark fantastisk. En förmiddagsfika med Mara Runosson som driver hela stället med god mat, husrum, slottsbutik, vid Trummens strand gav mig energi som var med mig hela dagen. Jag träffade ett par tyska turister som var så uppfyllda av slottets korta men intressant historia och som blev fullkomligt förstummade när jag förklarade att slottsparken är till för oss alla och att det är öppet. Av de båda tårögdas uppenbarelse så tänkte jag på att vi tar det här ställe för mycket för givet.

Eftermiddagen avslutes för min del med besök på en annan fantastisk plats just utanför staden. Vid Rinkabysjöns strand. Dryga 8 km från staden finns denna pärla där vattnet ofta är spegelblankt, alltid varmt då sjön inte är djup och ett lugn utan dess like alltid infinner sig. Vi har många pärlor i staden, i våra tätorter och i hela kommunen och jag har nu bestämt mig att jag och familjen måste utnyttja och använda dessa pärlor mer. Så nu har jag förkunnat för vänner och familj att det blir långa cykelturer framöver, att vi ska uppleva de många fantastiska ställen som finns i hela vår kommun och att vi alla minst en gång ska besöka Växjös egna slott i sommar. Att turista på hemmaplan, att hemestra, är jag dålig på men nu ska det ske.

Många frågor om förskoleplatser har fyllt mina dagar den senaste tiden. Många börjar sina semestrar snart men man vet också om att vips så är det augusti och jobb, skola och annat börjar. Och förskoleplats är viktigt. Jag passar därför på att nedan tipsa om vilka förskolor har lediga platser att erbjuda. De är:

Förskolan Saga, Förskolan Paletten, Vallvikens förskola, Högstorps förskola, Sandsbro förskola, Öjaby förskola,
Lindö förskola, Bokelunds förskola, Ulriksbergs förskola, Förskolan Kometen, Furutå förskola, Ingelstads förskola, Trummens förskola och Uråsa förskola

Det finns även fristående förskolor i Växjö kommun att välja bland och flera har särskilda inriktningar – exempelvis utomhuspedagogik, Montessori, språk, matematik, språk, kreativitet och rörelse. En ny fristående förskola som har lediga platser, är Växjö Fria Förskola, Torparängen. Förskolan startar upp i augusti och har en tydlig profil mot hälsa, fysisk aktivitet och språk. Här hittar du information om den. Länk till annan webbplats.

Du som vårdnadshavare ansöker om plats direkt på vår webbplats med e-tjänsten Dexter. Observera att antalet lediga platser varierar för olika ålderskategorier.

Har du frågor om kommunala och fristående förskolor? Kontakta centrala barnomsorgsadministrationen på utbildningsförvaltningen, genom att ringa Växjö kommuns kontaktcenter på 0470-410 00.

Ha en fin onsdag och välkommen till Linnéparken ikväll!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juli 2019