Molly, jäktad och batterier i trä

Veckans största snackis är nog den storslagna finalen på Scensommar vi hade i onsdag med Molly Sandén. Stort tack alla kollegor på kultur och fritidsförvaltningen som gjort Scensommar möjligt och som spridit glädje hela sommaren runt omkring Växjö. Och tack för en fantastisk avslutning!

Även Karl-Oskardagarna har varit på mångas läppar. (Bland annat för att delar av Växjö stängs av för denna folkfest då vi räknar med att dryga 150 000 besökare kommer till de centrala delarna av Växjö för de många nya aktiviteterna.) Bland annat Mat-paraden på Västra esplanaden har pratats mycket om, den ska bli spännande att testa.

Och så klart har en snackis varit att skolan nu äntligen (?) började för de flesta av våra elever i Växjö kommun. Många förväntansfulla och kanske något morgontrötta barn som igår var på väg till skolan.

För min del har studiebesöken gått om varandra denna veckan. I onsdags var det besök på spännande nybyggnationer i Växjö och sedan har det fortsatt i västra Sverige. Ett besök i det familjeägda företaget Derome som jobbar med trä i hela sin affärskedja från skog/sågverk till byggvaror och sedan färdigställande av hus. Imponerande på många sätt att gå i deras stora produktionshall där de på löpande band sätter ihop moduler till hela flerbostadshus – allt i trä. Derome är ett av många företag som nu börjar bygga på ett av våra nya områden i Växjö stad - Torparängen. Att från det stoppet komma till Södra i Vära var en kontrast. Timmer så långt ögat kunde nå och även här en tur i deras stora förädlingshall. Hållbarhet rakt igenom (att bruka och ta hand om skog är ju ett stort hållbarhetsarbete), ordna virke och det som inte blir virke blir massa till papper. Men även andra produkter som nu börjar utvecklas. Batterier i trä, kläder i trä, förpackningar i trä. Och så var det ett besök Next Step group som är ett ungt utvecklingsföretag för byggande och exploatering. De har utvecklat ett, för bara ett par år sedan, ”tomt område” till ett sprudlande bostadsområde med skola och centrum i mycket annorlunda byggnader. Härligt att få inspel och inspiration - sådant som vi alla behöver för att öppna sinnena, tankarna , öka kunskapen. Men självklart gäller detsamma för dem vi träffade. Att berätta om Växjö kommuns alla spännande ställen där de kan vara intresserade av att utvecklas.

På tal om träbyggande har vi fått en fråga från ett företag som jobbar med att ta fram VR-upplevelser för den nationella export- och investeringsplattformen Smart City Sweden. En av de två upplevelser de utvecklar under hösten kommer handla om att bygga i trä och där vill de lyfta Växjö som ett extra bra exempel. Dom planerar därför att filma i Växjö under sensommaren, bland annat vill de filma det pågående bygget av Växjö station och kommunhus. Mycket spännande!

En träff med gammal bekant gjorde att min energi gick upp extra mycket. Lill Andreasson är en företagare som gjort mycket i Växjö med omnejd tidigare. Men för dryga fem år sedan lämnade hon Växjö (!) för Göteborg där företagandet fortsatte. Nu jobbar hon med hjärngympa och inspirerar folk att få till 10 goda vanor för att just jobba med hjärnan. Diskussion om stress (positiv och negativ) men också att vi kanske missbrukar detta ord då vi egentligen menar något annat och att vi faktiskt slutat använda ett ord som såväl jag som andra använde mycket tidigare. Jäktade… Att komma till ett möte någon minut efter det börjat med andan i halsen för att man inte hittade det där dokumentet som man skulle ha med sig innebär ju inte att man är stressad utan att man är jäktad. Att man springer till bussen för att vara säker på att komma med är inte heller stress utan det är jäkt. Jag blev full av skratt för jag kan lätt säga att jag helt missat detta ”braiga ord” som säger varför man är lite extra röd om kinderna igen, att benen går lite extra fort i korridoren för att föra mig dit jag ska. Jag är inte stressad, jag är jäktad.

Mycket jag hörde igår tar jag med mig och ska jobba med. Vi fick alla hemläxa att jobba med 10 goda vanor. Allt för att hjärnan ska utmanas och bli bättre, och att vi ska bli bättre. Det är för mycket att skriva nu men ett tips som jag började redan med idag på morgonen och som jag gärna dela med mig av, för jag tror det hjälper andra, är att innan jag lämnade huvudkudden så tänkte jag på tre saker som är positiva. Att få positiva tankar det sista man gör innan man tar tag i dagen känns faktiskt extra roligt.

För att jag inte ska blir för jäktad innan en ny fullspäckad dag med fler studiebesök så slutar jag här och önskar er en härlig augustihelg. Jag hoppas vi ses i vimlet på Karl-Oskar!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 augusti 2019