Premiär för nya chefsutbildningar, vigsel och restaurangskola

En stor dag idag (och stor helg vilket jag återkommer till) för några av oss. Om några minuter är det nämligen dags att starta igång våra nya chefsutbildningar för chefer i Växjö kommunkoncerns förvaltningar och bolag.

Efter ett gediget urvalsarbete, intervjuer med kandidater är det två större omgångar som startar idag. Ett arbete som tar grund i vår värdegrund och framför allt vad det innebär att vara medarbetare och medarbetare med chefsansvar, som vi beslutat och jobba med sedan början av 2016. Det kan du läsa mer om här.

Därifrån har vi utvecklat chefskriterier som är kopplade med olika nivåer på alla chefsprofiler hos oss. Ett gediget men stort jobb där vi tydliggör ansvar, egenskaper och den motivation vi som chefer har. Och vi tydliggör även skillnad mellan ledarskap och chef – en chef måste ta sitt ledarskap, som alla professioner, men att vara chef är en egen profession. De grundkompetenser vi har för alla chefsuppdrag är:

  • Kommunikativ –förmåga att involvera, sätta i sammanhang och entusiasmera. Lyhörd och prestigelös.
  • Resultatinriktad–förmåga att genomföra beslut, styra mot tydliga mål och vara resurseffektiv. Laget framför jaget. Insikten om kravet på värdeskapande nu och i framtiden.
  • Ansvarsmedveten–förmåga att företräda arbetsgivaren samt säkerställa att lagar, processer, värdegrund efterlevs och förstå sitt verksamhetsansvar. Respekt för välfärdsuppdraget. Ambassadör för värdegrunden.
  • Analytisk –förmåga att göra bedömningar av behov, resursfördelning och skapa handlingsberedskap inför framtida händelseutveckling. Hanterar komplexitet, holistiskt tänkande i organisationer med många intressenter. Lärande, omvärldsmedveten och med ett uttalat samhällsintresse.
  • Nytänkande–förmåga att genomföra kontinuerligt förbättringsarbete och uppmärksamma initiativ som styr i enlighet med våra processer –förändringsledning.
  • Tydlig och konsekvent–förmåga att samla medarbetare och kommunicera färdriktning på ett sådant sätt att det inte ger tolkningsutrymme. Samlar organisationens kraft. Ärlig, modig och äkta. Förståelse för uppföljning i kombination med konsekvenstänkande.
  • Integritet och självinsikt-konsultera, förmåga att be om hjälp, mod.

Det vi har är två chefsutbildningar – för dem som är det vi kallar ”första linjens chef” idag eller är på väg att bli chefer i första linjen. Och en chefsutbildning för de som är chef över andra chefer. Helt olika saker och något som också är viktigt att se. Jag och kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) träffar alla de kandidater som är med idag. Känns stort och viktigt på måndag sätt!

En annan stor dag är det för Camilla och Henrik i morgon. Henrik Ohlin som jobbar hos oss i kommunen och Camilla Gustavsson som är på ett av de större företagen i staden, IST, blir då man och fru. Känns stort även för mig då jag har fått det stora förtroendet att viga dem. Att viga ett par som man på något sätt har relation till är något extra. Henrik som kollega i denna härliga organisation och Camilla som varit Friskis och Svettis-ledare när jag också var aktiv. Henrik och Camilla – ta hand om er och njut extra av dagen och kvällen och så klart hela morgondagen. Och vi ses 16.00 i slottsruinen! 😊

Ni som följer oss på Instagram (@vaxjokommun) och även mig (@m.skagne) vet om att det varit en hel del aktiviteter för mig och kommunens alla organisationer i veckan. Finns flera men värt att nämna (som ni kan se bilder på via instagram) är invigningen av Världens bästa restaurangskola som vi har på Kungsmadskolan. Och så klart gänget med Lärarstudenter som ”hängde” utanför för mitt fönster häromdagen vid deras inspark. Jag kan nog säga att det var minst 95 procent av dem som flyttat till Växjö för att studera på vårt universitet och alla såg verkligen fram emot att såväl att lära känna Växjö mer och att ta sig an studentlivet på bästa sätt. Som jag sa till dem – lycka till med studentlivet och välkommen till Växjö både under studietider men även efter ni är klara. Vi behöver er!

En annan snackis i veckan har varit Engaholm. I måndags beslutade Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Kalmar att bevilja bergtäkt vid Engaholm. Och vi på Växjö kommun har nu bestämt oss för att överklaga beslutet. Du kan läsa mer om varför här. Länk till annan webbplats.

Vill avsluta med att berätta att jag nästa vecka börjar med månadsbrev för våra medarbetare i koncernen. Bloggen finns kvar och den vill jag ju gärna att alla i Växjö kommun med omnejd känner sig välkomna att läsa och känna att ni får koll på lite av det som händer här. Månadsbrevet blir till medarbetare enbart men vi kommer lägga ut det även här i anslutning till bloggen. Men alla ni medarbetare - håll utkik efter månadsbrev nästa vecka!

Ha en fin helg //M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 augusti 2019