Chef som profession, månadsbrev och Naturens dag

Börjar dagen med att hålla tummarna hårt för våra kockar som idag deltar i Storköks-SM i Stockholm. Kockar från skolor, äldreboenden och förskolor runt om i landet gör upp om segern och vi har ett lag med från vår måltidsorganisation. Heja Nathalie, Ola, Therese, Christoffer och Mikael!

Jag har fortfarande energi och en stolthet och ”kick”-känsla när jag tänker tillbaka på fredagens kick-off av våra chefsutbildningar. Dels är jag stolt att vi har skapat dem och att vi tagit än mer krafttag i att jobba med just chefskap som profession i våra bolag och förvaltningar. Ledarskapsutbildningar finns det många men just chefskapsutbildningar finns inte många.

Att vår kommunstyrelseordförande Anna Tenje (M) och jag hade ett gemensam anförande om våra utmaningar som chefer på olika nivåer, med olika ansvar men ändå i samklang och en diskussion med deltagarna, gav mig energi hela helgen. Trots en envis förkylning. Jag har fått många inspel om detta med chefskap som egen profession. Några har inte riktigt tänkt på det, några (mest från näringslivet) menar att det är ett måste att se chefskap som en profession och om man är för mycket specialist så brister chefskapet. Några vill veta mer om våra utbildningar. Ja frågorna och inspelen har varit många från både medarbetare men även från övriga invånare och företag. Jag lovar att sprida mer och då dessa utbildningar vi nu gör, kommer komma årligen så har vi god tid på att sprida vad vi lärt oss, vad kan bli bättre och hur vi blivit starkare.

Idag får alla 7500 kollegor i våra förvaltningar och bolag mitt första månadsbrev på våra intranät. Jag har tvekat på att ha ett månadsbrev från mig för vi vill att våra chefer ska förmedla det som går och som ska förmedlas. Det är också att ta sitt chefsansvar. Därför har jag tänkt att ett månadsbrev kanske kan uppfattas som att det ansvaret blir mindre. Och det vill jag inte. Därför har vi alltid haft presentationer från våra koncernledningsmöten eller att vi kommit överens om att ”detta måste vi sprida via chefsleden” som spridits. Jag har ju även denna kanal – bloggen där jag informerar men framför allt berättar det som händer och delar av min vardag till alla som är intresserade av Växjö kommun. Men nu känner jag att tiden är mogen för månadsbrev till målgruppen medarbetare, för att beröra sådant som jag eller vi i koncernledningen jobbar med och sådant som jag gärna vill ”highlighta”, det vill säga det som är extra viktigt bland det som är aktuellt. Detta fråntar som sagt inte att vi som chefer informerar och kommunicerar med våra medarbetare. Det är grundläggande för vår koncern. Men i månadsbreven vill jag beröra de saker som rör oss alla i organisationen och också sådant som jag gärna vill återkoppla till alla om. Här är septemberbrevet som vi alltså spridit på intranätet idag , 122 kB. men eftersom vi är transparanta och öppna så delger jag den gärna med er alla.

Veckan onsdagstips då? Jo, det är Naturens dag som är på söndag 8 september! Då bjuder vi in till en prova-på-dag med kunniga ledare inom ett flertal friluftsaktiviteter. Det blir paddling, scouting, naturguidning, tipspromenad, trailrunning/plogging, meditativ promenad, MTB, utemat och utelekar i naturen och andra familjeäventyr. Platsen är Arabybadet och Hovshaga naturreservat. Det blir även invigning av Hovshaga naturreservat. Här finns mer information om dagen.

Välkommen ut!

//M

Senast uppdaterad: 4 september 2019