Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Att vara i synk, Världstoalettdagen och ”Tänd i toppen”

Ett inlägg på mitt instagram från förra måndagen gjorde att en del mejl till mig kom. På bilden visade jag vårt morgonmöte med projektgruppen för stations-och kommunhuset. Frågorna rörde inte mitt mycket trötta måndagsmorgon-ansikte 😊 utan mer om hur ofta jag träffar projektgruppen och också en hel del förvånande frågor att jag engagerar mig i bygget så mycket.

Bygget är extremt viktigt för oss alla i Växjö. Både att få till en stationsbyggnad för alla Växjöbor och besökare, men också att få till kontorshuset för våra medarbetare som idag sitter i ett icke funktionellt hus.

Sedan i september förra året har jag engagerat mig extra mycket för då märkte vi att vi behövde bli bättre på att få alla delar att synka och vara i fas. Det handlar om själva bygget som Vöfab hanterar tillsammans med Skanska och där finns även Jernhusen med som delägare i de delar av huset som tillhör stationen. Där tar projektledare Tony fullt ansvar. Förutom det har vi hela området runtomkring stations- och kommunhuset. Där är det vår projektledare David som har ansvaret. Dessutom finns ju de delar som är kopplat till våra lokaler i nya kommunhuset och där har vi nu också en kollega som ansvarar – Jessica. Men det är inte bara det som måste synkas och klaffa utan arbetet är ju också kopplat till vår egen lokalförsörjningsgrupp. Och där är det Pär som hanterar det mer praktiska. Och så klart är kommunikation otroligt viktig i alla stora projekt och där har vi Maria som förser oss alla med det viktiga och även uppdaterar webb och andra kanaler. Varje projektledare ansvarar så klart för sitt och sina intressenter men att få ihop allt i en helhet kopplat till tid, ekonomi med mera är sedan ett år en del av mitt ansvar. Så varannan måndagsmorgon samlas gänget i mitt rum och där går vi igenom status, problem, vad som måste redas ut, ekonomi samt planering inför de möten vi varje månad har med styrgruppen för hela bygget, det vill säga kommunalråden.

Veckan har annars snurrat på extremt fort – möten med kollegor, en minister som varit på besök för att höra av oss och vår polis hur vi jobbar tillsammans kring säkerhet men jag har också besökt och invigt Digitala veckan. Och igår var jag inbjuden till PWC som hade en större samling från näringslivet, som önskade få höra om vårt interna arbete och vad vi gör för våra företag och invånare. Att få berätta om vår utvecklingsresa och vad vi både gjort och var vi är på väg är alltid en ynnest. Många var intresserade och många vill att vårt arbete beskrivs för fler så det blev fler inbjudningar. Roligt att det vi gör uppmärksammas men också förståeligt. För när vi som kommun gör en stor förändring så gör vi inte den för vår egen skull utan för att våra invånare, företag och besökare ska få det bättre.

Onsdagstipsen idag då? Jo, på vår VA-avdelning berättade man för mig häromdagen att en viktig dag väntar – Världstoalettdagen 19 november Länk till annan webbplats.. En dag för att få lite perspektiv på tillvaron och tänka på att miljarder människor i världen saknar tillgång till säker sanitet. Här i Sverige och Växjö har vi det bra, men vi har ändå fortfarande stora problem med skräp i avloppen, till exempel fel sorts papper och fett. Bådadera orsakar kostsamma driftstopp och oönskad arbetsmiljö i vår kommun. Känns onödigt. Våra VA-teknikers bästa tips är att skaffa en papperskorg till badrummet – då blir det lätt att göra rätt. Och ett annat tips (uppmaning) är att fett ska läggas i soporna så att vi kan ta tillvara energin. Mindre mängder läggs i papperspåsen till biogas och flytande fett i tom mjölkkartong till sopförbränningen där den blir till fjärrvärme.

I veckan uppmärksammade media eldning i kaminer och spisar och vår medarbetare Fiona berättade hur man eldar rätt. Kan låta märkligt men vedeldning gör att hälsofarlig rök kan spridas i bostadsområden. Så nästa onsdagstips är att ”tända i toppen”. När du tänder veden uppifrån, istället för underifrån, minskar du mängden luftföroreningar och sot från din eldstad. Dessutom går det åt mindre ved och du får mer värme.

Ha en fin vecka!

//M

Senast uppdaterad: 13 november 2019