Ny prognos för Växjö station och kommunhus, Möbelcirkeln och stort ögonblick på torsdag

Mitt blogginlägg i fredags väckte frågor hos många av er. Era mejl och samtal har både skapat förståelse och kunskap men också frågor. Budgetprocessen, hur den styr oss och vad den bygger på är nog den fråga som nått mig flest gånger samt frågan med matrisstyrning. Jag kommer berätta mer om det framöver.

I veckan levererade vi prognos nummer 4 för vårt kommun och stationshus. Rapporten/prognosen kan du läsa här. Glädjande är att det är ytterligare 5.5 miljoner kronor i minskade kostnader från förra prognosen som även den pekade på minus 3.5 miljoner i minskade kostnader. I rapporten går det att läsa orsak till de fördyrning som varit, där såväl det dubbla glaspartierna är en post men mycket är också kopplat till nya myndighets- och säkerhetskrav.

En ytterligare glädjande nyhet är att vi genom vår satsning på möbelcirkeln minskat vårt belopp av nyinköpta möbler med flera miljoner. 2017 hade kommunen (både bolag och förvaltningar) inköp på drygt 20 miljoner av möbler och för 2019 kan vi konstatera att beloppet ligger på 6.8 miljoner. Vi kan inte med all säkerhet säga att allt härrör sig till möbelcirkeln men vi vet om att den har haft en stor påverkan. Det är verkligen en fröjd att se hur vi lämnar in våra möbler till möbelcirkeln och att dessa möbler mer eller mindre med ett nafs bokas upp till en annan del av kommunens bolag eller förvaltningar. Inför flytten till det nya kommun och stationshuset är målet att vi även då ska återbruka så mycket som möjligt av våra möbler. Utmaningen vi har är att den nya arbetsplatsen är drygt 40 procent mindre än det vi har idag så det kommer att vara en hel del möbler från nuvarande hus som går till möbelcirkeln – som i sin tur sprids vidare. På https://vaxjo.mobelcirkeln.se/ Länk till annan webbplats. kan du se de möbler som nu finns i vårt ”möbelskafferi”.

Jo en sak till: på torsdag firar vi alla i Växjö att den enormt stora satsning som Växjö kommun gjort, sedan lång tid tillbaka, med att få ett fossilfritt samhälle tar ytterligare ett steg. Växjö Energis panna kommer från och med torsdag, strax efter lunch, bara laddas med fossilfritt bränsle! Firande av detta stora ögonblick görs på Veab klockan 12.00! Läs mer om det här. Länk till annan webbplats.

Nu när det snart är jullov för många barn och ungdomar vill jag med veckans tips rekommendera dig om att ta del av alla de aktiviteter som anordnas under jullovet. Du hittar evenemang och aktiviteter här.

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 december 2019