Framtidstro efter digitaliseringsdag och Möbelriksdag

Jag var uppe med tuppen idag då tågresa till Stockholm var planerad. Har förmånen att vara med i en gruppering från kommuner och landsting/regioner för att se hur digitaliseringen i dessa viktiga samhällstjänster och områden kan förbättras.

Att genom att fokusera på sambandet mellan människa - process - teknik, det vill säga digitalisering, få oss i det offentliga att bli mer hållbara. Det är både att få bättre arbetsmiljö, att våra resurser (både pengar och människor) kan räcka längre. Vi är och står inför enorma utmaningar och att kraftsamla tillsammans med kollegor inom det offentliga i detta viktiga hållbarhetsområde är prioriterat. Full av energi kände jag denna mycket tidiga fredagsmorgon då solen precis gått upp. Och energin håller i sig nu vid lunchtid!

Möbler, trä och hållbarhet

På tal om energi så var gårdagens Möbelriksdag som vi hade i Växjö fylld av energi. Stora delar av Möbelsverige var på plats och att Prins Carl-Philip också prioriterade denna dag i Växjö gjorde det inte sämre. Att få höra om alla de enorma utvecklingssteg som möbelbranschen gör för att säkerställa bra miljö både för de som använder möblerna men även för moder jord gjorde mig uppfylld av stolthet och framtidstro.

Jag fick höra IKEA:s stora satsningar som genomsyrar hela deras stora organisationen (numera över 230 000 anställda i över 350 bolag över hela världen) och där grunden för att lyckas med hållbarhet i hela organisationen är processer, värdegrund och tillsammans… Därefter inspiration om ”vårt eget” Södra (ja visst känns det lite som vårt i Växjö), att skog inte bara är skog utan det är olja som gör ett mer hållbart diesel, det är möbler, det är total återvinning och att Sveriges träbruk är så framgångsrikt då vi inte skövlar som många andra länder gör. Och i nästan varje föreläsning, diskussion och inspirationsföredrag återkom Växjö kommuns stora arbete kring att skapa en fantastisk plats att bo leva och verka på - nu och i framtiden. Till exempel träbyggnadsstrategin som vi var först att göra och som gjort att inte bara våra egna kommunala bolag jobbar med trä och trästomme vid byggnationer utan även varit en möjliggörare för privata byggare att göra det. Och inte bara i Växjö kommun utan faktiskt i hela landet.

Ja dagen genomsyrades av hållbarhet, både när det gäller ekonomi, social och miljö. En riktig kick helt enkelt. Tack till alla som var där, till arrangör och Växjö & CO som fått ihop allt praktiskt. Alla behövs och gör ett fantastiskt jobb – det märks när vi återigen satt Växjö på kartan – igen 😊

Trevlig helg!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 mars 2020