Rutiner som fungerar och information på flera språk

Så har även vi i Växjö kommun fått ett fall av covid-19 på ett särskilt boende. Jag fick veta igår kväll då omsorgsförvaltningen hanterade kommunikationen helt enligt rutin, där medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, informerade förvaltningschef som informerade mig. Men än viktigare är naturligtvis information till personal och till anhöriga och att Regionen också enligt rutin startade smittspårning. Imorse gick vi ut med kommunikation även externt. Du kan läsa mer här.

Jag vet att omsorgen ständigt jobbar intensivt med att sprida sina vårdhygieniska riktlinjer, att de gör allt för att skydda, äldre, sjuka och personal. Men det har här och i hela landet visat sig vara svårt att förhindra att smitta sprids. Nu fortsätter arbetet med för att inte fler omsorgstagare ska smittas. Alla medarbetare jobbar efter våra vårdhygieniska riktlinjer som är fastställda av smittskyddsläkare och vårdhygienisk expertis.

Vi är mitt i påskveckan, en påsk som kom som vanligt i år igen. Som jag skrev i bloggen i fredags är det viktigt att vi ändå lyfter blicken ibland och gör de vanliga saker som går att göra utan att vara för nära andra människor. Jag försökte exempelvis ha en vanlig helg men vanlig trädgårdsskötsel och på jobbet vanliga möten med många kollegor, invånare, företagare och en och annan besökare. Kanalerna och sättet att mötas är ju annorlunda, men det vanliga innehållet i mötena fortsätter. Tänker mycket på just det vanliga just nu, mitt i allt det ovanliga som finns i vår omvärld, och jag rekommenderar att tänka så. Vanligt känns helt enkelt extra tryggt nu tycker jag.

Veckans onsdagstips är till er föreningar, hyresvärdar, organisationer och företag som är i behov av information på andra språk. På vår webbplats har vi samlat affischer på 8 olika språk (klicka på boxen med flaggor på) som vi spridit till de i våra nätverk. Men det är svårt att nå alla så om du har behov, skriv ut och sätt upp där ni behöver, de är helt fria att använda. Just nu rullar även denna information från oss på tre olika språk på våra bussar, på Öppna kanalen arabiska och somaliska och Facebook arabiska och somaliska. Även på sidan www.tellcorona.com Länk till annan webbplats. finns jättebra filmer på olika språk. Och naturligtvis på Folkhälsomyndighetens sida Länk till annan webbplats. och www.krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Jag önskar er en fin, härlig, frisk och vanlig påsk!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 april 2020