Förändring, chiliolja, stödtelefon och feriearbete

Verkligheten ändras ständigt och påverkar oss alla både privat och professionellt. Att livets olika möten innebär förändring för oss har nu hänt vår härliga, glada, professionella kollega Henrik Johansson (förvaltningschef på stadsbyggnadskontoret), som av personliga skäl under sensommaren tar sitt flyttlass och kör mot Göteborg för att börja nytt jobb på västkusten som planchef.

Under ett samtal Henrik och jag hade för en tid sedan pratade vi om att det kan tyckas att det aldrig är en bra timing att ändra kurs eller färdriktning ur ett jobbperspektiv men livet är ingen rak väg och det är många ingredienser som ska spela in så jag stöttar beslutet på alla sätt och önskar all lycka till! När Henrik lämnar kommer Madeleine Karlsson att gå in som tillförordnad förvaltningschef. Madeleine är idag förvaltningschef för miljö- och hälsoskyddskontoret och kommer även ha den befattningen parallellt under tiden rekrytering pågår.

Allergitiderna är här – för min del börjar det nu att "fnöska sig" rejält runt framför allt vänstra öga och fas två brukar vara rinnande näsa, rinnande ögon, luftrören piper och att jag kan även bli rejält hes. Jag hoppas fas två inte kommer då det både är jobbigt men jag vet om att det kan skapa en oro kring mig i dessa pandemitider. Nu har jag bra ögonkräm till mina ögon men varje år vid denna tiden tänker jag på tillfället för många år sedan när ögonsalvan var slut och dagen efter skulle jag ha en stor konferens där jag var värd för över 300 personer som flugit till Sverige från hela världen. Men med tanken att "man tager vad man haver" tänkte jag att olivolja kunde vara ett bra alternativ. I dunklet i köket tog jag fram olivoljan och började smeta på. Min nöjdhet förbyttes efter några minuter i en enorm oro då det kändes som om området runt ögonen brann. Plus makens rätt förvirrade och nästan skrämda blick när han frågade vad jag hade för röda ringar runt ögonen. När jag berättade att jag hade olivolja så informerade han mig att han nyss köpt olivolja med chillipeppar i och någon annan olivolja fanns inte i köket. Tack och lov för naturlig yoghurt som kan lugna både brända kroppsdelar men även chillisvedda områden runt ögonen, säger jag bara. Dock – det röda fanns kvar runt ögonen i flera dagar och det är fortfarande gamla kollegor till mig som kommer ihåg när jag såg ut som en tvättbjörn med stora röda ringar runt hela ögonen under den stora konferensen. Lärdomen för mig är att alltid använda rätt salva och att verkligen undersöka vad det står på etiketterna på olika flaskor och att olivolja är bra i maten!

Ny stödtelefon

Mycket händer och initieras av oss för att stödja våra medarbetare, invånare och företag i dessa pandemitider. En sådan sak är att vi idag startar en stödtelefon för Växjöbor som känner oro under den rådande coronapandemin. Stödtelefonen kan i dagsläget hjälpa alla, privatpersoner som företagare, som är i gymnasieåldern och äldre. Du når stödtelefonen genom att ringa 0470-59 94 00 Du kan ringa måndag-fredag klockan 09.00-21.00. När du ringer kommer du till någon av våra anhörigkonsulenter. De har lång vana av att prata med, stötta och ge råd i jobbiga situationer. Mellan klockan 21.00-09.00 finns det ett flertal nationella stödlinjer att söka stöd och råd hos. På webbplatsen för krisinformation.se finns samtliga stödlinjer listade. Länk till annan webbplats.

På jakt efter andra feriearbeten

I vår kommunkoncern erbjuder vi många ungdomar ett ferierarbete och många är de förvaltningar och bolag i vår koncern som även i sommar kommer att ta emot jobbsugna ungdomar, som är i början av sin karriär någonstans framöver.

Utmaningen vi har denna sommar är att de som gärna jobbat inom vård och omsorg, och som vi även planerat för skulle göra det, inte kan göra det längre. På grund av coronapandemin får vi göra om planeringen av feriejobben för kommunens ungdomar då myndigheternas rekommendationer är att ingen under 18 år ska arbeta inom vård eller omsorg. Det gör att vi måste försöka kraftsamla och finna andra spännande jobba för dem. Du kollega inom någon av våra förvaltningar eller bolag som kan se att här finns möjlighet för hugade ungdomar att göra en insats och stötta en ungdom att få arbetslivserfarenhet får gärna höra av sig till simon.lundqvist@vaxjo.se Senast torsdagen 30 april behöver han och vi få in svar.

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 april 2020