Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Introduktion för nyanställda, styrmodell och gymnasieprogram med bandyprofil

Idag är det återigen dags för vår introduktion till alla nya medarbetare. Ett ypperligt tillfälle att välkomna alla våra nya kollegor på våra förvaltningar, bolag och Värends räddningstjänst. Introduktionen som är obligatorisk kan ses som en crash course till vår stora organisation, vår utvecklingsresa, värdegrund, kärnuppdrag och så vidare.

Dagen brukar vara mycket uppskattad av de flesta och för mig som tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, Anna Tenje inleder dagen, är det inte bara ett stort förtroende utan också en rejäl energikick.

Vanligtvis har vi introduktionen på plats men idag kör vi det helt digitalt. Här ställer vi inte in, vi ställer om.

En annan sak som inte ställs in, utan ställs om, är vår utökade koncernledning. Vi samlar alla bolags, förvaltningars och Värends räddningstjänsts ledningsgrupper till en gemensam digital träff den 25 maj. Mötet skulle egentligen varit en fysisk träff den 13 mars men på grund av pandemin ställde vi om till en digital träff den 25 maj.

Fokus den här gången är att säkerställa full förståelse för vår numera väldokumenterade styrmodell som visar hur vi från politiska beslut styr till verkställighet. Både linje och process finns förklarat, där program, planer, mål, nyckeltal, indikatorer flätas samman i ett väl fungerande flöde.

Styrmodell eller gouvernance-modell som jag i mitt tidigare liv brukade kalla det är en av de viktigaste delarna till att få en komplex organisation att lira.

Ni som är intresserade av vår styrmodell kan kika på den här , 48 kB, öppnas i nytt fönster.. Kärt bart har många namn, så förutom styrmodell och gouvernance-modell går den även under namnet ”raketen”, ”gäddan”, ”loopen” – främst på grund av hur den ser ut. Underliggande dokument med förklaringar tar vi en annan gång men kika gärna.

På tal om planer, igår togs vår Näringslivsplan i kommunstyrelsen. Det är första gången någonsin vi i Växjö kommun har ett dokument som beskriver hur vi på ett strategiskt sätt ska jobba i vår organisation tillsammans med näringslivet och andra viktiga intressenter för att skapa ett bättre företagsklimat i Växjö kommun. Planen beskriver inga detaljerade aktiviteter eller detaljer kring vem som gör vad – utan här är det strategiska utvecklings- och insatsområden som beskrivs. Behov och även aktiviteter kan ändras över tid. Planen är dessutom helt kopplad till vår styrmodell vilket borgar för att förankring är fullständig och att de delar som vi måste göra är helt i synk internt och sedan kopplas till övriga intressenter såsom näringsliv, föreningsliv, akademi med flera. Detta kommer göra skillnad, jag lovar.

Veckans tips

Du har väl inte missat att våra ungdomar nu kan läsa ett gymnasieprogram med bandyprofil? Genom ett samarbete med Åby/Tjureda IF är detta nu möjligt för elever som söker till Växjös kommunala gymnasieskolor. Du kan läsa mer här.

Ha en fin första vecka i maj – en vecka där rättvisa och mångfalden hyllas extra mycket. Det är ju Pride vecka!

//M

Senast uppdaterad: 6 maj 2020