White guide Junior, koldioxidutsläpp och handtvätt

Först och främst ett stort grattis till vår viktiga måltidsorganisation som kan bli årets hållbara skolmatskommun 2020. Växjö är en av de kommuner som nominerats tävlingen White Guide Junior, som hålls i samarbete med Världsnaturfonden.

Det är nu drygt fem år sedan en gemensam måltidsorganisation skapades och det har varit en enorm resa att få ihop en organisation, få till struktur och helhet. Både för våra viktiga kollegor, men även för själva måltiden och matsedlarna som ska uppfylla de mål och krav som både lag men även våra politiker satt. Genom ett starkt arbete, tålamod och ihärdigt peppande så kan vi se resultat på många sätt och att då återigen bli nominerade till detta pris känns extra gott. Tack till er alla kollegor inom måltidsorganisationen och ett extra tack till vår måltidschef Annelie Ekstedt som varit med på resan under större delen av tiden och hållit ihop allt det här.

Tack för de många inspel som kommit om styrmodellen. Glädjande är att de även kommit från personer utanför vår organisation. Jag kan inte förmedla alla frågor och svar här (svarat personligen på alla så klart) men film kommer att spridas internt via vår koncerngemensamma utbildningsyta och jag kommer säkerställa att det även läggs ut externt. Men ni som är extra ivriga, hör av er till mig så förmedlar jag det ni vill direkt.

Vi vet om att vårt resemönster ändrat sig radikalt på grund av pandemin och utan att på något sätt förringa det oerhörda hemska som denna pandemin fört med sig till enskilda, företag, organisationer och även samhälle, så kan vi nog konstatera att vi förflyttat oss många steg inom olika utvecklingsområden.

Vårt sätt att arbeta med teknik i vardagen har inneburit att vi upptäckt att fysiska möten är viktiga men också att vi kan genomföra många möten digitalt och få ut samma sak. Mixen av fysiska möten och digitala möten kommer jag fortsätta med mycket mer även i framtiden. För förutom tid, resurser och sparande av pengar så hjälps vi alla åt med det mål som såväl vi i Växjö kommun satt men även hela Sverige och världen – att minska koldioxidutsläppen. Ja det finns större bovar och vårt eller mitt resande är en liten droppe i havet men min devis är inte bara ”bra kan bli bättre” utan också att ”alla små bäckar kan göra skillnad”. Och om alla jobbar med sina bäckar hjälper vi varandra och moder jord att nå de mål som är så viktiga. Idag släppte vi en nyhet som beskriver vilka steg vi gjort sedan 2014 när kommunfullmäktige tog beslut om fossilfritt Växjö, att vi är på väg, även om målet inte är nått. Förutom resande är Växjös satsning på fjärrvärme en stor bidragande orsak till vår minskning och som ni vet om är den från och med december 2019 helt fossilfri. Kommentaren från ett av de många möten med inspirerande växjöbor säger allt: ”Det är härligt när Växjö kommun gör så mycket för miljön, för det gör ju att jag i min tur drar ett stort steg till stacken, med tanke på att jag har fjärrvärme”. Mm, så är det.

Och till sist… 30 sekunder minst ska man tvätta händerna och jag vet inte om jag är ensam om att tappa räkningen och när jag väl torkat händerna känner på sig att ”nej behöver nog ta ett tag till”. En kollega berättade att hon nynnar på ”bä bä vita lamm” och den hjälper henne att tvätta tillräckligt länge. Så nu kör jag även den metoden. Tack Anna Karlsson (fantastiska utvecklingschef) för tipset som jag hoppas även sprids till andra som tvekat och tvättat om som jag 😊

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 maj 2020