Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

200 pizzakartonger, hygienartiklar och husgeråd

Över 200 pizzakartonger. Orden har ekat i mig sedan jag satt med presidiet (ordförande, vice ordförande och förvaltningschef) för tekniska förvaltningen häromdagen och pratade om hur framför allt våra kollegor på tekniska ständigt jobbar med att få en fin, ren och bra stad och kommun.

Siffran och pizzakartongerna kom från information att det är vad man minst plockar upp bara runt Växjösjön varje vecka. För mig är det helt otroligt och helt oansvarligt… hur kan man som invånare (eller besökare) gå och äta pizza eller annat och bara slänga det, så att någon annan ska ta upp det? Reaktionen från mig gjorde att mer fakta kom upp. Rester av glass- och godipapper, hygienartiklar(!), glasflaskor, nappflaskor, och andra ”husgeråd” hittas ofta i våra parker och runt våra promenadstråk. Och många gånger bredvid en icke full papperskorg.

När jag var liten fanns kampanjen Håll Sverige rent, för att vi skulle hålla våra städer, skogar och parker rena från saker som inte hör naturen till. Jag var liten men kommer ihåg diskussionerna kring vad vi slängde och minns hur mycket jag lärde mig om vad som är ok att slänga in naturen om man så var tvungen. Det är väl egentligen bara äppelskrutt och liknande... Nu i sommar är vi fler som förmodligen kommer att vara hemma på semestern och nyttja våra fantastiska platser. Och då hoppas jag att vi tar med oss vårt skräp hem, eller använder de många papperskorgar som står uppställda. Om de är fulla – ta med dem skräpet hem och hör av dig till oss och skriv att vi kan tömma snabbare. Att förvänta sig att någon annan ska plocka upp är för mig både egoistiskt och orättvist (en allergi i vart fall hos mig) och ärligt talat - ska våra skattepengar gå till att låta plocka upp saker som egentligen tillhör dig och mig?

Usch nu lät jag sur en sån här fin onsdag mitt i midsommarveckan. Inte min mening, utan en vilja att skapa uppmärksamhet om hur det är och vilket engagemang och arbete (resurser i form av både tid och pengar) från kommunen som faktiskt skulle kunna gå till annat mer välbehövligt som gynnat alla invånare, företag och besökare.

Förra veckans strålande sol över vår fantastiska kommun har bytts ut delvis och nu visar prognoserna att det nog blir lite regn på sommarens stora dag. Men oavsett så hoppas jag att ni alla får en fantastisk midsommar med allt vad det innebär. Och vi alla som ska ut och fira med picknickkorgar. Ta med skräp och rester hem så att vi alla kan hjälpa till att ha ett rent och fantastisk Växjö för alla.

//M

Senast uppdaterad: 17 juni 2020