Tydlighet, involvering och rättvisa

Kickoff för ännu en omgång av talanger på vår utbildning som fokuserar på chefskap i onsdags, och även en avslutningsdag för de talanger som gått denna utbildning ett år.

En utbildning som just fokuserar på chefskap som egen profession och som ska stödja i olika verktyg. Vilken kick att få träffa (underbart att kunna göra det fysiskt) dessa många härliga kollegor som vill och kommer få fler verktyg för att bli en bättre chef, men också ledare. Och härligt att få återkoppling över de som nu är klara efter ett år och få höra och faktiskt även se deras utveckling. Inte minst personliga utveckling som också många återkom till.

Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande, och jag fick bland annat ge våra tips kring chef/ledarskap. Här vill jag säga att där var vi rejält samstämmiga. Våga ta beslut (ett icke-beslut är ett beslut som skapar vakuum och som i många fall är rent skadligt mot en organisation), tydlighet (vad otydlighet och silkesvantar kan ställa till med för såväl enskild och helgrupp – sen får man så klart ändå alltid tänka på h u r man är tydlig. Även det en konst som kontinuerligt får utvecklas genom återkoppling). Det var säkert många fler saker även Anna sa men det jag sa som tillägg är: Var rättvis! Om man hanterar medarbetare eller grupper olika så blir det en orättvisa och det i sig skapar en kultur som inte alls är acceptabel. Och att man också motarbetar prestige. Jag kallar det för ett gift, för det ställer till så mycket oreda och gör farliga saker med personer men även en organisation.

Tillbaka till citatet tagit från ett några samtal jag hade förmånen att ha med Ingvar Kamprad. Det var: ”När jag anställde min andre medarbetare insåg jag hur krångligt det var med involvering, information och rapportering till och från mina medarbetare och mig”. Ni som inte hänger med - läs gärna onsdagens blogg men ett tack till IKEA-kollegor som än jobbar på detta fantastiska företag och som läser min blogg som korrigerade mig så att citatet nu är mer exakt och likt hans ord. Precis - Ingvar insåg vikten av styrmodell, process och värdegrund för att skapa engagemang och få alla att bli involverade redan när han hade två personer på sin lönelista.

Och det kom en del frågor och även mejl om onsdagens blogg. Många mycket positiva och känner förståelse, en del frustrerade då man inte känner någon större förändring då ”jag känner mig inte involverad och jag känner att jag eller vi i mitt team inte är involverade”. Svårt att svara på, men som alltid är en viktig ingrediens kommunikation och även chefens ansvar och ledarskap. Ta dialogen, säkerställ att din chef förstår hur allt hänger samman och om inte så är fallet så finns det alltid en nivå till som kan stödja och säkerställa. Men chef och ledarskapet är extremt viktigt även i detta sammanhang, som i så många andra situationer och det gäller alla nivåer.

Glädjande är även återkoppling jag fått från en del utanför vår stora organisation. Företagare som följer vårt arbete och som även jobbar med sin struktur, styrmodell för att få sina företag att flyta på bättre. Utbyte av idéer och förslag har gjorts och jag så klart är oerhört tacksam över att vårt arbete här även kan hjälpa näringslivet.

Även om vi fortfarande är i augusti känns det som att hösten är här! 12 grader när jag cyklade till jobbet... Ha en fin sista helg i augusti 2020!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 augusti 2020