Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Praktikant på proffsig fastighetsförrättning

Gårdagseftermiddagen med kollegor från stadsbyggnadskontoret och lantmäteriet fyller mig än i dag med energi. Tillsammans med kollegorna Mattias Nilsson, David Kelly och Per Scharffenberg åkte jag ut på en lantmäteri-förrättning till ett fantastiskt ställe i Risinge där en fastighetsägare önskade öka sin fastighet genom köp. För att det ska bli bra och riktigt mätt, kommer då vår lilla trupp ut.

Med instrument jag sällan sett och även ord som jag sällan hört lyckades vi (nja, det var övriga kollegor som gjorde jobbet) både mäta in och sätta upp stolpar så att såväl köpare och säljare blev nöjda. Vi kan mäta in gränser på millimeters exakthet genom att koppla upp ett av verktygen till en av de många satelliter som rör sig runt vårt jord. Imponerande. Men när det skulle sättas ner gränsstolpar var det gamla hederliga verktyg som exempelvis slägga som gällde.

Jag fick den stora äran att slå ner ett långt järnspett med finurliga mekanismer som gör att det är omöjligt att rubba. Som ägaren till fastigheten sa – med den här noggrannheten och de satta fastighetspinnarna gör vi något hållbart. Förr i tiden kunde sådant här ta dagar och grannsämjan kunde bli enormt skadad om pinnar flyttades nån meter fel i ena riktningen, för det gav flera fel på själva markytan i sin helhet. Det stämmer – all den service vi ger våra invånare, företag och besökare är i grund och botten något för att skapa en fantastisk plats att bo leva och verka idag och i morgon. Det vill säga hållbarhet. Och att motverka grannfejder och säkerställa att en fastighetsförrättning är professionellt gjord är också hållbarhet!

Tack Mattias, David och Per för att ni hade tålamod med alla mina frågor och tafflighet när det gäller de små försök jag gjorde att hjälpa er. En eftermiddag jag tar med mig med fylld av glädje och även stolthet över att ha så professionella kollegor.

Resten av dagen igår var inte lika glädjefylld. Ett bombhot riktat mot Braås skola förändrade dagen för framför allt utbildningsförvaltningen men även säkerhetsavdelningen, kommunikation, HR, med flera. Jag hoppas att den som genomförde det här hotet får sitt straff och att vi alla förstår hur mycket det här påverkar och kostar. Framför allt känslomässigt för våra elever, vårdnadshavare, personal. Men också ekonomiskt för kommunen och Polisen. Resurser som kunde använts till annat i samhället. Som kunde skapat värde för våra invånare. Det här gör mig både arg och nedstämd.

Några timmar kvar till helg och jag ser reportage, hör intervjuer och läser på upplev.vaxjo.se Länk till annan webbplats. om MAT 2020. Det kommer bli en härlig matrunde-helg i länet!

//M

Senast uppdaterad: 11 september 2020