När det blir fel namn och välkommen Ola

Nu är det klart att Ola Hammarström blir ny förvaltningschef på kommunledningsförvaltningen när Gunilla Friman går i pension. Välkommen Ola! Och missa inte samrådsvandringarna på nya sjukhustomten.

Då är det klart att Ola Hammarström blir ersättare som förvaltningschef på kommunledningsförvaltningen efter att Gunilla Friman som efter dryga 40 år med Växjö Kommun som arbetsgivare går i pension i vinter. Ola kommer närmast från Växjöföretagen APP och PropTech Sweden, där han varit vice vd och ansvarig för koncerngemensamma funktioner. Ola har förutom det även erfarenheter som HR-chef, platschef och VD där matrisstyrning krävts och processer varit lösningen för att få bra leveranser. Ola har förutom ovan även erfarenhet från bland annat Volvo Construction, Xylem Water Solutions och regionen. Ola börjar redan på måndag och går bredvid Gunilla en tid för att verkligen komma in i arbetet. En lyx att kunna göra och en extra lyx att ha Gunilla vid sin sida i början – mer om det vid annat tillfälle!

Jag har många Anna, Fredrik, Malin och Monicor nära mig så att få in en Ola känns lite bra på det sättet också. Det har fått mig att fundera på det här med namn och innebörd och en lite dråplig historia om associationer med namn. Jag har jobbat internationellt i flera år och det innebär även namn som jag i början av min ”internationella karriär” inte alls var van vid. Jag hade nyss påbörjat mitt jobb på det stora företaget där engelskan var språket och namn från alla världsdelar fanns nära mig. Inför ett ganska stort möte så gick vi laget runt och presenterade oss och en av deltagarna presenterades sig som Mercedes. Ett namn som jag ärligt då bara associerade med bil och inget annat. Under mötets gång skulle jag vid ett tillfälle tilltala deltagaren med namnet som jag endast associerade med ett bilmärke och jag kom ihåg att det började på M – tankarna snurrade och det enda bilmärke jag kom på var Mazda – så det var också vad jag kallade henne. Jag kände genast på mig i rummet att det kändes inte helt korrekt. Tack och lov skrattade hon och korrigerade mig snällt. Glömmer varken henne eller hennes namn mer! Någon Mercedes eller Mazda har jag inte sprungit på i vår koncern, men vem vet, det kanske jag snart gör?

Annat som händer i vår organisation är att det den här veckan införs digital signering inom hemvården. Det handlar till exempel om signering av mediciner som delegerats från sjuksköterska till undersköterska eller andra insatser som omsorgstagarna får. Tidigare har all signering gjorts i signeringslistor i pärmar som förvarats hos omsorgstagarna. Papperna har samlats in och skrivits in en gång i månaden. Den digitala signeringen ska nu göras i en särskild app som är installerad på hemvårdspersonalens arbetstelefoner. Systemet varnar om signering inte görs i tid. På så vis kan medarbetare snabbt fånga upp försenade eller uteblivna insatser innan det leder till en avvikelse. Det sparar alltså både tid och är mycket bättre för våra omsorgstagare. Vad jag har fått till mig så har uppstarten fungerat väldigt bra.

Och ett onsdagstips måste jag också bjuda på! Den här veckan blir det faktiskt två tips. Tips ett är att det nu införs säkra besök på våra särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning från och med imorgon, i och med att det nationella besöksförbudet hävs.

Säkra besök på våra boenden

Tips två är att gå på sjukhusvandring! Den 4 och 11 oktober är det vandringar på tomten i Räppe där det nya akutsjukhuset planeras att byggas. Under vandringarna berättar projektledarna om förslaget till detaljplan.

Anmäl dig till samrådsvandringarna

Ha en fin 1 oktober i morgon – mitt inne i hösten med andra ord!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 september 2020