Klansamhället och ny webbsida för att följa vårt växande Växjö

Fortfarande uppfylld men även beklämd efter föredraget jag deltog på igår med Per Brinkemo.

Per är väl en av Sveriges mest insatta personer kring klansamhället och skillnaderna mellan kulturer där myndigheter och samhällsstruktur finns (som i Sverige), och kulturer där sådant inte existerar. Där tar istället klanen och familjen över den biten och Per förklarade på ett bra sätt det beroende det skapar, för såväl individen som familjen och hur vi behöver ha förståelse för det.

Efter att ha lyssnat på honom om hans iakttagelser kring hur parallella samhällen uppstår och hur klansamhällen påverkar oss i Sverige fick ord som samhälle, struktur, demokrati, tillit, moral och förståelse en ytterligare innebörd. Ni som inte läst om Per i artiklar eller läst hans böcker ”Mellan stat och klan” och ”Klanen”, vill jag rekommendera er att göra det. Förståelsen för vår värld ökar men också förståelsen över utmaningar vi har i vårt land men även Växjö. Och framför allt att det inte är människan vi ska vara rädda för, utan istället fokusera på hur vi kan förstärka och förtydliga vår samhällsstruktur. Jag reflekterade mycket över sådant jag varit med om, samtal och vad jag hört. Gårdagens träff med Per behöver mer reflektion än det jag hann med igår kväll och jag återkommer kanske om detta framöver. Men återigen, läs gärna Pers böcker för det hjälper oss alla att förstå varandra bättre - det är jag säker på!

Nu är det då dags. I dagarna tre blir det budgetarbete tillsammans med både majoritet och opposition. Jag, vår budgetansvarig Mia Stavert och ekonomi- och finanschef Anna Rosander går igenom material och fakta om såväl skattesats, uppdrag och svarar på frågor från politiken. Jag är verkligen laddad och det är en ynnest att få vara med och lyssna och svara på frågor så att våra politiker kan få ihop en bra budget för 2021. Ett förtroende som jag är glad att jag, Mia och Anna har.

Och såklart ska jag tipsa när det är onsdag. Idag blir det om att gå in och titta på vår nya webbsida Växjö växer. Det här är en ny samlingssida för allt som kommunens förvaltningar och bolag gör för att utveckla staden och kommunen. Växjö växer samlar informationen om var det byggs nu, det vi planerar för att bygga och de platser vi planerar att utveckla. Kanske är du nyfiken på om nåt planeras nära dig, kanske är du sugen på att bygga hus nånstans, kanske är du bara engagerad i vår stadsutveckling. Hur det än är gör www.vaxjo.se/vaxjovaxer Länk till annan webbplats. det enklare att hålla sig informerad.

Ha en fin eftermiddag och kväll!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 oktober 2020