Värmande ljus och en riktig Disney-gran

Hela kommunen har på sina håll lysts upp i orange sedan i onsdags. Värmande att så många såväl offentliga men även privata aktörer låtit sina byggnader bli orangea för att uppmärksamma våldet mot kvinnor och barn.

Jag fick en fråga häromdagen om varför de är just orange och läste då att FN:s kvinno-organisation som startade Orange day tänkte att orange är en ljus och optimistisk färg som därför representerar en framtid fri från våld mot kvinnor och barn.

För oss är detta såklart viktigt och det är även viktigt att förstå och förebygga hot och våld på alla sätt. Och många är de fantastiska kollegor som i vår tjänst jobbar förebyggande för en hållbar kommun utan våld och hot. Där är utbildning viktig för att förstå, tyda signaler men även få stöd hur ta sig an det här. Ett tips för er som finns i just vår egen organisation är att vi nu har lanserat en koncerngemensam utbildning som heter just ”Hot och våld”. Finns på vår utbildningsportal som ni når via intranätet.

Nu till en värmande snackis i veckan, nämligen de julgranar som nu pryder många torg och trädgårdar och det är speciellt en gran det pratas om. När jag cyklade förbi Stortorget i Växjö igår förstod jag varför. För årets gran på torget är något extra. Stor, ståtlig och vi har i år även gjort det lilla extra genom att hänga i stora röda julgranskulor, som ska skapa än mer julglädje. Kändes gott. Många är de besökare som under veckan stått och berömt den stora gröna skapelsen med såväl ljus och just röda stora kulor. En riktig Disney-gran har jag hört många säga.

För två år sedan stod där också en gran som gjorde mig extra varm. En gran som jag och min släkt skänkt, och som vuxit upp sedan 1908 i en hage i Rinkaby. Och som då fick sluta sina dagar på ett extra fint sätt - som julgran på Stortorget i Växjö. Fin var den, men ärligt talat inte lika grann som den vi har i år och som kommer från en trädgård nära centrum.

Ha en fin, ljus och frisk första advent!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 november 2020