Vi uppmärksammar Förintelsens minnesdag

Dagen började med en ensam cykeltur till kommunhuset där jag behövde göra en del administrativa saker som inte går hemifrån. En krispig, vintrig och kall dag men även något mycket större än så, då det är International Holocaust Remembrance day eller Förintelsens minnesdag.

Vi i Växjö kommun uppmärksammar dagen med ett, enligt mig, gripande tal av kommunalråd Oliver Rosengren (M), som avslutas med orden ”Det ska aldrig hända igen”. Se gärna talet här på vår webb eller på Facebook Länk till annan webbplats.. Vi behöver nog alla påminnas, stanna upp och hedra de som föll offer för ofattbar grymhet.

Även Det fria ordets hus och Växjö konsthall har just nu igång tre fönsterutställningar gjorda av Forum för levande historia på detta tema. Dessa är möjliga att se i fönster på baksidan av Det fria ordets hus/Växjö konsthall. Låter mycket intressant.

En kall dag som sagt och nya isar spolas nu för fullt i vår kommun av engagerade medarbetare men också av privatpersoner och föreningar. Som jag skrev förra veckan kan man hålla koll på var det går att åka skridskor, på denna sida.

Ha en fin onsdag och tänk idag lite extra på de människor som just den 27 januari 1945 befriades från Auschwitz (senare också andra platser) men framför allt på dem som inte överlevde. Och sannerligen – det får aldrig hända igen.

//M

Senast uppdaterad: 27 januari 2021