Möjligheter med Öppen information och data

Det känns lite extra bra idag då jag tillsammans med övriga koncernledningen, och några inbjudna, kommer att ha en heldag kring en gemensam målbild. En målbild som kommer göra skillnad för oss internt i vår stora organisation men framför allt för våra invånare, företag och besökare.

Det handlar om hur vi hanterar eller ställer krav på information som vi har i kommunen. Öppen information eller Öppen data har pratats om länge nu, men det här en svår nöt att knäcka med tanke på att det finns många intressenter som tjänar pengar på att stänga in all information. För att visualisera hur det är:

Tänk att du går in till en kollega i rummet bredvid för att få information om något du vet att hen har och som inte är en känslig uppgift. Din kollega har informationen inlåst i en skrivbordslåda. För att hen ska få tillgång till den måste en leverantör kontaktas för att låsa upp lådan för att den sedan kan vidareförmedlas till dig. Förutom att detta tar tid så kostar det såklart pengar. Resultatet brukar även innebära att du själv skapar en egen låda med information som egentligen redan finns hos en kollega. I värsta fall så skapar du en låda så att även du blir beroende av att någon annan låser upp den, och som du då måste betala. Allt som vi samlar med teknologi är ofta inlåsta i egna ”skrivbordslådor” som kräver extra tid, och många gånger pengar, för att få ut.

Vår information är viktig för oss som kommun, för våra verksamheter och enskilda medarbetare. Den kan också i vissa fall vara viktig för många som finns utanför vår stora organisation. När det gäller oss internt i kommunen så vill vi kunna dela viss data med varandra, när det behövs i vårt uppdrag. Trots att vi inte jobbar på samma enhet, förvaltning eller bolag. Naturligtvis handlar det inte om känsliga personuppgifter som ju aldrig ska spridas till fler än de som verkligen behöver den. Nej, det kan till exempel handla om att om du gett din data till en verksamhet och sedan behöver uppge den på nytt och på nytt igen fastän du inte vet varför – du har ju gett den till Växjö kommun. Men om vi har olika inköpta system för samma data, så är det så det blir tyvärr. Återigen, vi kommer aldrig sprida känsliga personuppgifter till fler än de som behöver men det finns väldigt många tillfällen när data kan samlas hos Växjö kommun, och inte hos verksamhet för verksamhet.

Öppen data kan också handla om data vi samlat in som är helt anonymiserad, men som säger något om invånarnas beteenden och behov. Sådan anonym data skulle vi kunna delge andra, så att de kan förändra saker på vägar, i bostäder, vid badplatser, vid lekplatser, i city, på landsbygden osv osv. Datan gör att vi förstår, kan analysera och göra det bättre. Öppen data som vi som kommun samlar in, kan alltså vara värdefull för att bygga ett hållbart samhälle.

I detta arbete kommer vi utmana inte bara oss själva internt utan även externa och leverantörer, men då vårt arbete blir en möjliggörare för externa och leverantörer att vidareutvecklas blir det både starkt och bra för alla. Det kommer även ge positiva signaler kring Växjö, och gör att vi är än mer framåt. Något som känns bra!

Ja ni förstår att min dag med många duktiga, engagerade kollegor från oss och några inbjudan gäster är något jag ser fram emot. Och ja – även detta ett viktigt steg i vår utvecklingsresa för att vi ska stärka oss internt så att vi blir starka för dem vi är till för och på så sätt kan visa vad ett smart samhälle är och att Växjö är en smart kommun att bo leva och verka i både nu och i framtiden.

Trevlig fredag och helg!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 februari 2021