Filmen om igår, idag, imorgon

Många reaktioner har kommit på det som vi spridit i veckan om vårt arbete, för att fortsatt ha en fantastisk Växjö att leva bo och verka på. Både nu när vi lever här men även när våra barn och deras barnbarn och barnbarns barn lever här.

Veckans Earth Week bjuder på många kunskapshöjande föredrag men veckan startade också med att vår nya hållbarhetsfilm hade premiär. Den beskriver på ett väldigt fint sätt Växjö kommuns arbete idag och i historien. Till exempel hur vi redan 1887 tog ett viktigt beslut kopplat till trygg stad, när dåvarande stadsfullmäktige beslöt om att elektrifiera staden. Det innebar ett tryggare samhälle för de som då levde, verkade och besökta staden och kommunen. Ett annat viktigt beslut var det om att rena Växjösjöarna som nu gjort att vi har badbara sjöar i hela kommunen. Ett beslut som resulterade i mycket diskussioner då det togs på 70-talet men som nu gjort att Växjö satts på kartan på många sätt och som gjort att såväl företag offentliga från hela världen ”vallfärdat” hit för att få se, förstå och få veta mer om vad vi gör. Många av världens sjöar är allt annat än rena och man behöver inte komma långt från Växjö kommun för att få reda på ”bada inte här då vattnet inte är ok”.

När jag är inne på det vill jag sända ett extra stort tack till vår egen vattenexpert och sjömiljöansvarig Andreas Hedrén. Andreas är den tjänsteperson som drivit det här arbetet i snart 10 år och det han inte kan om vatten tror jag ärligt inte behövs veta. Nu tar Andreas steget till en tjänst på en annan myndighet som jag förstår legat honom varmt om hjärtat och när möjligheten kom upp så tar man så klart den. Tack Andreas för allt det du gjort för oss men också för alla oss som bor verkar och besöker Växjö och som nu har badbara och friska sjöar där såväl människor och djur kan vara.

Så kika gärna här på vår nya film Länk till annan webbplats. och sprid gärna för den ökar såväl kunskapen om vad vi gör men även vad många av våra fantastiska företag gör i kommunen. Visar att vi tillsammans kan åstadkomma mycket och jag är säker på att våra barn och deras barn och barnbarnsbarn kommer att tänka att det som gjorts är bra även för dem.

Slutligen vill jag till sist vill jag påminna om att ta chansen att tycka till om hur du vill att området där du bor eller verkar ska utvecklas i framtiden. Växjö kommun håller nämligen på att ta fram en ny översiktsplan för kommunen och nu kan du ta del av och tycka till om förslaget! Kommunens översiktsplan pekar ut hur kommunen på kort och lång sikt ska utvecklas. Så dina synpunkter idag är viktiga för morgondagens Växjö. Ta del av hela förslaget här.

Ha en fortsatt fin vecka!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 mars 2021