Hur nya digitala innovationer hänger ihop med snöröjning och sandsopning

Energin är på högvarv efter ett par extra bra möten i veckan. Ett var fysiskt, vilket bara det kändes extra gott. Det var en filminspelning och den behövde därför ske på plats, men vi var bara några få personer och kunde hålla avstånd.

Inspelningen handlade om vårt viktiga Diacess-projekt som vi gör med näringslivet. Min del, handlar om vikten och värdet med detta projekt. Att berätta om det gav energi såklart. Men framför allt kom energin från just detta att träffa andra personer, kunna se i ögonen utan något emellan oss och även se kroppspråk. Känns nästan lite overkligt att skriva om något sådant här som var så självklart bara för bara ett drygt år sen, men detta är något som i vart fall jag saknar så mycket.

Andra mötet som gav extra energi var vårt digitala koncernledningsmöte där vi tar ännu ett steg i vår utvecklingstrappa, när vi snart ska få till en koncernövergripande portfölj för alla de initiativ som vi driver. Att få till denna portfölj kommer att möjliggöra bättre resursplanering, främja ständig utveckling och förbättring för alla medarbetare och även vår organistion (som då gagnar våra invånare, företag och besökare). Den blir även en möjliggörare för att vi ska ha bättre förutsättningar för att göra rätt saker på rätt sätt.

Jag kommer berätta mer om det här arbetet men att bara nu starta upp det, ha härliga spänstiga diskussioner i vår högsta tjänstepersonledning, koncernledningen, och på så sätt ta ansvar i denna viktiga fråga – ja det ger energi.

Veckans tips handlar om just Diaccess och att du nu kan anmäla dig till ett digitalt event som handlar om att lösa samhällsutmaningar. Tillsammans med näringslivet har vi just nu ett spännande projekt där kommun och företag jobbar tillsammans för att hitta nya innovativa lösningar för till exempel smart snöröjning eller sandsopning. Både du som jobbar i kommunkoncernen eller du som jobbar inom näringslivet kan delta. Det handlar om att tillsammans hitta nya lösningar på utmaningar i verksamheten, något jag kommer prata mer om under min del. Även en av våra upphandlare Magnus Bringhed deltar och pratar om att upphandla för innovation.

​Till sist vill jag tipsa om att det imorgon är hela Sveriges friluftsdag. Vår kollega Peter Lönn skrev bland annat om det i vår hållbarhetsblogg för någon vecka sedan. Och som han skrev, att ge sig ut på frilftsdag kan man ju göra vilken dag som helst men vi uppmärksammar frilufsdagar lite extra imorn. Kanske vill du uppmärksamma det genom att besöka något av våra 27 naturreservat, varför inte passa på och hitta ditt nya favoritställe med hjälp av naturkartan. Länk till annan webbplats.

//M

Senast uppdaterad: 28 april 2021