Nominering till att bli Årets digitaliseringskommun och om ett renare Växjö

Dagens meddelande om att vi är nominerade till Årets digitaliseringskommun gjorde mig enormt glad. Vi är med i många nomineringar, vunnit en hel del och även kommit på ärofyllda andra och tredjeplatser i andra ”tävlingar” men just digitalisering har vi inte varit med om tidigare.

Att jobba med digitalisering, det vill säga verksamhetsutveckling, där både organisation, processer och teknologi ska vara i symbios är inte en quickfix. Jag har varit med alltför ofta och länge där så kallade ”it-lösningar” ska lösa alla problem. Så då ”tryckte” man in lösningar som löste en avdelnings eller en del av organisationens problem men där man inte såg hela flödet (processen). Det är inget nytt fenomen men något som skadat många företag och organisationer – att man just ser det som en it- eller systemlösning.

Det vi har gjort kring digitalisering i Växjö kommun utgår från en koncernstyrning där samtliga bolag och förvaltningar arbetar tillsammans utifrån gemensamma förutsättningar och där vi har koncernövergripande processer som visar på helheten och inte bara en del. Det gör att vi kan samordna och få digitala lösningar över hela koncernen, vilket gör oss effektivare och att vi kan leverera mer service till de vi är till för. Det gör oss också snabba i att möta nya behov och utmaningar i vår omvärld.

Vi har under de senaste året skapat flera e-lösningar som nu är ihopkopplade med helheten och som skapar bästa förutsättningarna för oss som organisation så att vi kan bli ännu bättre för våra invånare och företag. Att vi nu även fått till en koncernövergripande digitaliseringsportfölj där vi kan följa alla initiativ som är värderade och målsatta innebär att vi även kan få ett snabbare flöde. Starkt och stort på många sätt. Andra stora viktiga initiativ är exempelvis vår gemensamma utbildningsportal, vårt koncernintranät och såklart vår vardagsdigitalisering med exempelvis e-tjänster, integration och uppföljning.

Vi är bara nominerade men för mig är det en stor sak – vårt sätt att jobba uppmärksammas och en indikation på att det vi jobbar med är rätt. Att även andra kommuner och företag kan ta lärdom av oss skapar ju också en stolthet. Läs mer om den fina nomineringen och vårt arbete kring digitalisering i dagens Diaccess-blogginlägg.

Veckans tips blir denna gång i plural. Det första jag vill tipsa om är vår kampanj ”Ett renare Växjö”. Att det i en stad och kommun är rent, snyggt och tryggt är viktigt på så många olika sätt. Men för att vi ska klara detta behöver vi helt enkelt hjälpas åt! På Ett renare Växjö hittar du flera tips på enkla saker som du själv kan göra för att bidra till ett renare Växjö.

Jag vill också tipsa om att det på lördag är Biologiska mångfaldens dag. Någon som vi i Växjö kommun i år bland annat uppmärksammar med artbingo. Läs mer om detta och hitta fler tips på vad du kan göra under veckan på www.upplev.vaxjo.se Länk till annan webbplats.

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 maj 2021