Vikten av en vision som egentligen inte är nåbar

Igår var jag inbjuden till landshövding Maria Arnholm. Hon hade samlat all personal på länsstyrelsen för att fortsätta det arbete hon initierat för ett tag sedan – att få till en vision för länsstyrelsen som då alla ska samlas och sträva efter. Både för länsstyrelsen men också för viktiga intressenter såsom oss kommuner, Region och inte minst näringslivet.

Jag fick tillsammans med fantastiska Lena Ek, ordförande på Södra och Torbjörn Lööf, fd koncernchef på Ikea beskriva våra tips om hur man kan stärka en organisation för att stärka leverans och så vidare. Och då det viktiga arbetet kring vision och värdegrund. Inspirerande att höra övrigas inspel och så klart även en härlig känsla att få berätta om vårt arbete kring värdegrund och inte minst visionen.

Torbjörns inspirerade bland annat när han pratade om vikten av att ha en vision som egentligen inte är nåbar utan ständigt ska eftersträvas (Ikeas vision är ju ”Att skapa en bättre vardag för de många människorna”). Och så är det ju. Det finns alltid mer att göra för alla. Så är det även med vår vision i Växjö kommun: ”Växjö är en fantastisk plats att bo, leva och verka på, för våra invånare, företag och besökare. Nu och i framtiden”. Men allt vi gör nu för dagen, det vi gör så bra tillsammans för att nå hållbara Växjö 2030, är ju en väg till att nå vår vision.

Vi fick också ge inspel kring på vilket sätt Länsstyrelsen är viktig, vilket också var inspirerande att prata om. Att länsstyrelsen är jästen i degen, en katalysator för tillväxt och en möjliggörare. Det var de delar som vi ville spela in till deras vision, som de sedan ska sträva efter, så att det blir bra för dem, men också för oss intressenter.

Då tar vi denna arbetsvecka i hamn med en finfin fredag och därefter önskar jag er en riktigt fin pingsthelg!

//M

Senast uppdaterad: 21 maj 2021