Fortsättning aktivitetsbaserat och heja Sverige!

Stort tack för frågor och även inspel om ”hur det är att jobba i nya kommunhuset”. Skönt när en del spekulationer och felaktigheter kan tas bort. För er som inte läste bloggen i onsdags handlar det om detta 😊

Vi har ju betydligt fler kollegor än de som jobbar i kommunhuset såklart. I kommunhuset är vi drygt 600 personer och i hela koncernen är vi drygt 7500 anställda så ni förstår ju att våra arbetsplatser och hur vi jobbar, ser olika ut. Men vi har ändå en hel del som jobbar i så kallat ”kontor”. Även här ser vi över hur vi ska jobba, dels genom lärdom av förändringar vi gjort i andra kontor kopplat till aktivitetsbaserat (enligt vår definition) och dels på grund av flyttar som krävs av olika anledningar. Att bygga om och fortsätta med kontor där kollegor sitter instängda och jobbar med sitt, främjar ju inte en verklighet som vi lever i idag. Det vill säga att idag jobbar man ju inte ständigt med samma sak, utan många jobbar med flera olika uppdrag, är med i projekt eller samarbeten och att då vara bunden till sitt kontor främjar inte arbetet.

En del i detta är också det vi jobbat hårt med under ett par år – att främja utvecklingen för såväl den enskilde som hela organisationen. Och då gäller det att skapa förutsättningar att få till en lärande organisation. Och att just kunna sitta där jag vill, beroende på vilka jag jobbar med just nu, var jag behövs och vilka kollegor jag behöver, är en förutsättningar för att få till det.

Ett inspel jag fick var, att det är bara är på grund av ekonomiska aspekter som man jobbar för ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Det stämmer absolut inte. Självklart vet vi om att det kräver mindre yta och därmed kostar mindre än att jobba med enbart kontor för medarbetare och det är självklart viktigt att vi som en offentlig arbetsgivare tänker på hur vi ska använda våra allas skattepengar. Men det finns alltså andra aspekter som är viktigare – våra medarbetares och vår organisations utveckling.

Fortsätt men frågorna, kanske tar jag inte med alla i bloggen, men viktigt att ni som har frågor får svar så klart. Det gäller både kollegor inom organisationen men så klart även utanför. Intresset är stort från alla håll och som alltid är information och öppenhet viktig, framför allt för oss alla som jobbar i en offentlig verksamhet.

Ha en jättefin helg (verkar ju bli över 30 grader, puh). Och heja heja Sverige i eftermiddag! Kul att EM är igång, synd att vi inte kan ordna en sändning där vi kan kolla tillsammans, som vi gjorde förra mästerskapet. Men visst känner man gemenskap ändå hemma i soffan (eller på altanen där jag förstått att många har sin tv nu i värmen).

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 juni 2021