Rätt chef, Fairtrade och medborgarundersökning

Att utveckla vårt samhälle till något extra, och se alla de ingredienserna som krävs för att få till ett hållbart samhälle och nå Växjös vision om ett fantastiskt Växjö att bo, leva och verka i för våra invånare, företag och besökare nu och i framtiden, är en utmaning. Och för att vi som organisation ska kunna ta krafttag kring att få ett hållbar samhälle ska vi nu utveckla en samhällsbyggnadsförvaltning.

Att utveckla vår nya framtida samhällsbyggnadsförvaltning, och få fram rätt chef till den, har varit igång sedan i våras. Ett externt företag har hanterat det mesta kring de många intressenter som hört av sig, och har sen förmedlat till mig och oss under hela våren. Det har varit många som varit intresserade både av tjänsten och av Växjö kommun.

De som bäst stämde överens med den ganska gedigna kravlistan (cirka 45 stycken från både det offentliga och från det privata) fick gå igenom olika intervjuer, träffar och tester. Och vi kunde till sist utkristallisera att Per Sandberg som idag arbetar på kommunen är den som kan axla uppdraget bäst.

Per har arbetat med de mjuka delarna inom att utveckla ett samhälle över 20 år. Och under de senaste fem åren även drivit och varit ansvarig för vår näringslivs-/arbetsmarknadsprocess som även kopplas ihop med intressenter utanför vår organisation. Även det en viktig ingrediens för att utveckla såväl förvaltningen som vår organisation men framför allt vårt samhälle, så att det blir hållbart på alla sätt. Igår var det många möten med alla berörda ledningsgrupper, chefer och inte minst alla medarbetare för att de skulle få informationen innan det spreds externt. Det kändes gott och något som jag alltid försöker få till. Ofta lyckas det men ibland inte, och så är det i en stor organisation som vi är med 7500 anställda.

Annat som känns gott i vekan är att Växjö kommun är en av fyra kommuner som är nominerade till att bli årets Fairtrade City 2021! Vi har blivit nominerade eftersom vi bland annat har lokala samarbeten samt hög andel rättvist handlade produkter i offentlig upphandling. Blir spännande att se om vi, Uppsala, Karlstad eller Malmö vinner.

Till sist ett kort onsdagstips till dig som fått hem årets medborgarundersökning i brevlådan. Fyll i och berätta vad du tycker om barnomsorg, nedskräpning och service. Ja, allt en kommun gör. Tack i förväg för din input!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 augusti 2021