Årets stadskärna och fel 50-åring

Ni kommer kanske ihåg att Växjö kommun år 2010 fick utmärkelsen Årets stadskärna – jätteroligt. Det har hänt en hel del sedan dess med satsningar i city, nybyggnationer, ett rikare näringsliv och utveckling av city kopplat till upplevelse av alla de slag. Inte minst gastronomi! Därför satsar vi nu återigen på att ta hem hem priset som Årets stadskärna – 12 år senare.

Det är ju inte bara det att vi vill vinna priset så klart, utan att vi nu vill kraftsamla tillsammans med Växjö Citysamverkan, näringslivet, föreningenslivet för att utveckla city ännu mer. Och en attraktiv stadskärna har stor påverkan på oss alla, och är ofta nyckel för tillväxt, samt förbättrad möjlighet till integration. Det här är ett arbete vi påbörjade med alla berörda för en tid sen, men som nu kommer att intensifieras. Tanken är ju att vår stadskärna utvecklas än mer med att inkludera utveckling av olika platser inom city med ökad tillgänglighet och attraktion, men med ett fokus på våra hållbarhetsvärderingar som är så viktiga. Ja, bra kan alltid bli bättre och det är något vi nu jobbar med kring vår stadskärna. Här kan du läsa mer om arbetet med Årets stadskärna. Länk till annan webbplats.

I förra veckan berörde jag ords betydelse, och att undvika missuppfattningar. Men även namn är ju viktiga. Vi har många Annor, Fredrik, Monicor som jobbar lite extra nära mig och ibland blir det förväxlingar. Monica Sandberg, kollegan som hjälper mig och många andra att ha koll på allt, har ju samma namn som mig och på möten vi är på ihop blir det lätt ihop-blandningar. Vilken Monica menas? Kan inte heller beröra med initialer då det är samma, så ofta blir det att Monica Sandberg berörs även med efternamn. I det privata har jag ett smeknamn som bara är mitt så där blir det sällan förväxlingar men på jobbet kan det så bli.

En lite snopen händelse i veckan var när skulle sända en hälsning till en jubilar som för några veckor sedan fyllt 50 år. Jag fick höra att ”Fredrik har fyllt 50 år” och att kommunledningsförvaltningens ledningsgrupp skulle fira honom på ett digitalt möte. Jag fick för mig att det var den andre Fredrik, som även han finns i just den ledningsgruppen. Även om jag helt ärligt tyckte att det verkade lite fel då han kändes lite väl ung. Men sagt och gjort, så sände jag ett grattismail och skrev lite om att livet efter 50 är något som också är fantastisk. Snabbt kom ett fint mail tillbaka från ”min jubilar” som ödmjukt tackade för hälsningen men hänvisade till den andra Fredrik. Mitt födelsedagsobjekt skrev att han själv har ett par år till innan 50 så det firandet får vi vänta ett tag. Så nu Fredrik Lindblad, näringslivschef, vill jag hälsa stort grattis i efterskott. Och kära Fredrik Sandblad, jag lovar att jag ska gratta dig när du fyller 50 år. Ett lärande för mig i allt detta är att dubbelkolla hela namnet när det pratas om Anna, Monica, Fredrik… Man lär sig alltid något.

Nu börjar vårt strategi-dag (digital). Kommunstyrelsens ordförande bjuder in samtliga presidier i kommunkoncernen och koncernledningen för att få inspirerande inspel av proffsiga och kunniga kollegor från vår organiation men även från externt håll som ska ge oss alla värdefull inspel om hur Växjö kan bli än mer fantastiska att bo leva och verka för invånare företag och besökare nu och i framtiden.

Ha en fin helg!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 augusti 2021