Rejäl koldioxidminskning – nu jobbar vi vidare mot fossilfritt Växjö

En fantastisk nyhet spreds i veckan. Vårt allas jobb och ändrade beteenden har gjort det bättre för Moder jord!

Vi kan se att koldioxidutsläppen inom Växjös kommungräns minskat kraftigt under det senaste året. Förra året, 2020 minskade utsläppen med 40 000 ton inom Växjö kommungräns ligger nu på 1,4 ton per invånare, vilket är en minskning med 70 procent jämfört med 1993 som är basåret för mätningarna. Motsvarande siffra 2019 var 1,87 ton koldioxid per invånare.

Det kan vi säga är en rejäl kraftsamling och målet om ett helt fossilfritt Växjö 2030 känns helt klart nåbart! Tack ni alla som jobbar för det här – ett extra tack till VEAB som genom att inte använda någon torv i vår fjärrvärme utan nu använder 100 procent förnybart biobränsle från skogen som annars hade gått till spillo, t ex grenar, bark och spån.

Veckans snackis är väl absolut datumet 29 september, då många av de restriktioner vi levt med länge länge hävs. Men pandemin är inte över och det blir en utmaning framåt att trots att allt ”släpps på” påminna varandra om att hålla avstånd, tvätta händerna, stanna hemma vid symptom, alla är inte vaccinerade och så vidare. Men datumet blir ändå speciellt, inte minst för vår besöksnäring och för många ”hemarbetare” som kan komma till jobbet och kollegorna igen (även om det ska göras ansvarsfullt).

Ha nu en fin helg, och ta del av fantastiska MAT2021 som snart är igång. Jag hoppas vi ses (men håller avstånd) i allt som händer denna helg och sen även nästa vecka. Här kan du läsa allt om MAT2021. Länk till annan webbplats.

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 september 2021