Stolt över att många vill ta efter Växjö

Energi och stolthet över vad vi gör i vår stora organisation, allt bra som händer i hela vår kommun genom näringsliv, föreningar, kultur, akademi och övriga offentliga brukar jag försöka sprida vart jag än är.

Genom min roll får jag till mig mycket vad som händer, men även hur och var det sprids. Lokalt, nationellt och internationellt. Vi ligger högt i många rankingar inom många av våra kärnuppdrag, några mycket starka och några där vi ligger högt, men kan nå högre framöver.

Men – nu börjar även hur vi jobbar inom vår stora organisation att uppmärksammas. Det handlar om våra utvecklingssteg, hur vi som organisation och medarbetare ska bli starka, leva med framtiden, vara mer framåtlutande och kunna vara än mer professionella. Och på så sätt blir starka för våra invånare företag och besökare.

Allt började med vår värdegrund, en samsyn på ansvar och förväntningar på chef och medarbetarskap, vår koncernstyrning, vårt arbete med processer. Allt det ligger som grund för alla andra stora steg vi gjort och som jag brukar beröra i vår utvecklingstrappa.

I trappan ser vi många stora steg vi nu implementerat och börjat implementera. Stora steg, utmanande steg men allt för att vi som sagt ska bli starkare som individer, i våra professioner. Och allt ger oss bättre kvalité, ökad produktivitet men också minskade kostnader för många delar, kostnader som då kan fördelas till annat.

Jag har under senaste åren, främst senaste året, fått många påringningar från näringsliv, övriga offentliga och myndigheter som vill veta mer och lära av oss. Det skapar energi och så klart också stolthet att vi i Växjö kommun gör saker som många vill ta efter.

Vår utbildningsportal genom vilken nästan 77 000 utbildningar genomförts av våra medarbetare, är ett område som många vill ha info kring. Likaså vårt koncerngemensamma intranät där alla våra 7500 anställda har möjlighet att få exakt samma information, information som gäller alla och inte bara en förvaltning eller ett bolag. Roligt.

Nu är det mycket kring vår digitalisering som röner uppmärksamhet. Vi är en av tre kommuner som nu tävlar om att vinna Årets digitaliseringskommun. Även det väldig roligt, men det viktiga är ju inte nomineringen utan vårt sätt att jobba med verksamhetsutveckling. Vi förbättrar verksamheterna genom att vi jobbar med medarbetare, processer och teknologi tillsammans.

Jag, tillsammans med vår digitaliseringsansvarig Pontus är med på nationella rundabord-samtal om hur vi genom digitalisering ska stärka vår demokrati. I det samtalet är det både nationella politiker, välkända företagsledare och då vi. Känns mycket spännande och roligt. Att vi även är talare för effektiv styrning och ledning i verkställigheten inom det offentliga är också en liten fjäder i hatten.

Ja, Växjö sprids både för det fantastiska vi levererar till våra invånare företag och besökare. Men också för vårt interna arbete som vi gör för att stärka oss som medarbetade känns riktigt. Riktigt bra!

Ha en härlig helg och som jag skrev i onsdags – både i Linnéparken Länk till annan webbplats., Vida Arena Länk till annan webbplats. och på Grand Samarkand Länk till annan webbplats. i Växjö händer det mycket. Vi ses!

Ha en fin helg!

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 oktober 2021