Vår ”växjöitiska” metod och snart startar Orange week

Igår på seneftermiddagen samlade vi återigen alla våra drygt 400 chefer i förvaltningar och bolag till ett digitalt infomöte om våra koncernövergripande uppdrag. Viktig info som är bra för oss alla chefer att veta, inför att det nu sprids till alla medarbetare via vårt koncernövergripande intranät men också i chefsleden och dess ”vattenfall”.

Sådana möten på cirka 45 till 60 minuter har vi haft löpande under hela 2021. Igår introducerade jag tre nya koncernövergripande uppdrag som kommer att påverka oss alla och där vi planerar det genom projektform – allt för att få det så genomarbetat och väl förberett som möjligt för alla medarbetare.

Vi har nu jobbat på det här sättet de senaste fyra åren, med uppdrag som påverkar mer än en förvaltning eller bolag kopplat till stora genomgripande uppdrag från kommunfullmäktige. Det ger gott resultat och stärker leverans, verksamhet, medarbetare och även förutsättningar för chefer att kunna ta sitt ansvar.

Det är ju mycket utveckling som vi inom organisationen varit med om de senaste åren med utvecklingsprojekt som har målet att stärka oss internt för att vi ska bli och vara starkare gentemot dem vi är till för (vilket det även visat sig att det gör). Samtidigt som det skapar ökad kvalitet, ökad produktivitet och minskade kostnader.

Som i alla agila och transformativa utvecklings- och förändringsarbeten krävs det att hela tiden leva med verkligheten som ständigt förändras. Och förändras gör även vissa planer och aktiviteter vi gjort och gör i våra koncernövergripande uppdrag. Ibland frustrerande då man förutsatt och planerat för saker efter givna tidpunkter. Men så klart det enda rätta. Att hålla i en plan eller en aktivitet som inte stämmer med en verklighet, ja det fungerar aldrig.

Nåväl, gårdagens informationsmöte gick bra och det är faktiskt med stor stolthet och även lycka jag ser vad våra projektledare som drivit och driver dessa stora uppdrag åstadkommit. Att våra projektledare har dessa uppdrag vid sidan av sina ordinarie jobb gör inte saken sämre och jag vet ingen annan skulle kunna ha gjort det bättre… Det här med att använda våra interna kollegor till att driva stora eller små uppdrag på koncernnivå säkerställer ständigt lärande, utvecklande för individen själv men också för leveransen i uppdragen. Tro nu inte att jag har problem med att ta in konsulter för uppdrag – absolut inte. Men först vill jag att vi ser över vår interna organisation och se om vi har personer som kan utvecklas och på så sätt lära sig mer. Om så krävs kan man ta in konsulter som extra stöd eller resurser men jag vill att våra egna medarbetare ska växa och det gör vi genom att arbeta på detta ”växjöitiska sätt”.

Våra såväl stora som små utvecklingsuppdrag de senaste åren visar ju hur lyckosamt det blivit. Ökad kvalitet, ökad leverans, minskade kostnader och stärkta medarbetare. Kan ju inte bli bättre tänker jag så ja, så här kommer vi att fortsätta och så klart ständigt se över vad som ”bra kan bli bättre”.

Blev en liten egotripp så här en onsdagsmorgon. Eller egotripp kanske är fel ord, utan här är ju ”ego” ett ”vi”. Att vi jobbar med ständig utveckling och med lärande för oss i denna stora koncern, det ökar i vilket fall ”egot”.

Sist ett onsdagstips! Nästa vecka är det Orange week, eller ”En vecka fri från våld” som vi kallar den i Växjö kommun. Det händer en hel del och det man främst kommer se som Växjöbo är att flera byggnader lyser upp i orange. Här kan du läsa mer om vad som händer under vecka 47.

//M

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 november 2021