Prioriteringar i ett allvarligt läge

Vi har ett mycket allvarligt läge i många verksamheter just nu. Hos oss handlar det naturligtvis framför allt om omsorgen och om utbildningsförvaltningen, men även många av de verksamheter som stöttar dessa viktiga samhällsviktiga verksameter såsom måltid, IT med flera.

Sjukfrånvaron och vård av barn är rekordhög bland vår personal och den kraftsamling som nu görs i hela organisationen för att stötta är fantastisk men vi behöver även att alla stöttar och tar sitt ansvar.

För omsorgen handlar det om att prioritera just nu, de nödvändiga insatserna går först och annat får vänta, kanske får man inte den där guldkanten i vardagen som vår fantastiska personal annars erbjuder. För utbildningsförvaltningens del var det intensiva daga igår och i förrgår med många beslut att ta. De saker som infört i skola/förskola är:

  • Vårdnadshavare med barn och elever i förskola och fritidshem som har möjlighet att ha sitt barn hemma och som kan lösa barnomsorg på annat sätt rekommenderas att göra det. Det handlar inte om att gå hem från jobbet för att ta hand om barn, utan att den som kan lösa det på annat sätt uppmanas göra det. Avgiften för den aktuella perioden kommer återbetalas för vårdnadshavare som anmäler frånvaro och inte nyttjar platsen.
  • Elever som går i gymnasieskolan eller på högstadiet och som är frånvarande på grund av hemkarantän eller lättare symtom på luftvägsinfektion relaterat till covid-19, nu kommer ges möjlighet att delta i undervisningen digitalt.
  • Undervisning där klasser från olika grundskolor blandas, till exempel vid undervisning i moderna språk, ställs in.
  • Stängning av fritidsgårdar fram till sportlovet.
  • Distansundervisning för flera klasser runt om i kommunen. Eleverna fick information från rektor och lärare igår eftermiddag och kväll.

Ja, det var just utbildningsförvaltningens åtgärder denna vecka, fler kan komma. Håll dig uppdaterad på vaxjo.se och såklart via din rektor, mentor, klassföreståndare eller annan personal på skolan/förskolan.

Veckans tips då? Jo, idag händer det saker när vi presenterar en väldigt rolig nyhet om ett internationellt arrangemang som kommer till kommunen. Håll ögonen öppna helt enkelt!

Ha en fin onsdag! Och glömt inte att vaccin räddar liv!

//M

Senast uppdaterad: 19 januari 2022