Den 24 februari – en dag vi sent kommer glömma samt fakta i ett sammanhang

Vi är nog alla lite låga i dag. 2022-02-24 är ett datum vi sent ska glömma. Prestige, egoism, maktmissbruk och hat kommer för alltid förknippas med denna dag. Nu är det viktigt att vi alla stöttar varandra och gör vad vi kan.

Under gårdagen, idag, i helgen och även måndagar framöver flaggar vi i solidaritet med Ukraina för att visa att vi helt tar avstånd från Rysslands invasion. Du kan läsa mer om det i gårdagens nyhet på vaxjo.se.

I dagens blogginlägg vill jag även bemöta siffran på 5,8 miljoner som figurerar. Att vi har drygt 5,8 miljoner i så kallad intern representation i kommunen. En stor summa kan tyckas och en siffra som vi alla ska ha respekt för. Jag vill dock sätta den i ett sammanhang. Vi har drygt 7 500 medarbetare i kommunen. Och vi vill och ska vara en arbetsgivare som vårdar sin personal. Under 2021 fick alla våra anställda julklapp och en extra peng för julaktivitet med anledning av att det sedan länge varit en tuff period i flera verksamhet. Under våren 2021 fick även alla anställda ett presentkort som extra tack för allt de gjorde under den tuffa perioden. Allt för visa att vi bryr oss om våra anställda och samtidigt gynna det lokala närings- och kulturlivet. Vi är med andra ord ett ganska stort gäng, på 7 500 anställda, som har kaffe och ska kunna unna sig fika eller lunch under ett arbetsmöte eller utbildning ibland. När man sätter det i sitt sammanhang är det inte en peng jag skäms över. Det är våra medarbetare värda för allt det jobb och service som de levererar varje dag.

De senaste åren har vi även satsat stort på att utveckla och förstärka vårt arbete. Detta har inkluderat bland annat chefsutbildningar men även strategiska utbildningsdagar som börjar med oss i koncernledningen, för att förmedlas vidare till alla bolags- samt förvaltningsledningsgrupper och sedan i förlängningen alla chefer. Även dessa viktiga insatser ingår i så kallad intern representation.

Personalvård och satsningar på personalen för att vi alla ska bli ännu bättre och starkare är viktigt för oss. Att höra och även ibland se kommentarer om att vi som kommunal verksamhet och hanterar skattemedel inte ska satsa på ovan gör mig besviken och rent av arg. Vi ska ha den bästa och mest professionella personalen för att kunna leverera och ge service till alla våra invånare, företag och besökare – 24 timmar om dagen, 7 dagar i veckan, 52 veckor om året och då är personalvård viktig. Vi gör inte heller skillnad för denna personalvård på profession, titel eller lön – likvärdigheten är viktig och den står jag för fullt!

Har du funderingar om det här så hör gärna av dig direkt till mig – fakta är viktigt och framförallt när det gäller dessa saker. Du når mig på e-post monica.skagne@vaxjo.se eller telefon 0470-413 81.

Jag önskar dig en fin helg – den sista i februari för 2022 och trots allt som händer i vår värld vill jag att den blir bra för dig.

//M

Senast uppdaterad: 25 februari 2022