Inte ”bara att flytta in”

Underbart engagemang från privatpersoner, organisationer, föreningar som har tips på lediga lokaler som skulle kunna vara evakueringsboende eller boende på längre sikt för flyktingar från Ukraina.

Vi tar in alla tips och tar flera av dem vidare. Flera medarbetare i kommunen arbetar just nu för fullt med just boendefrågan och vi har tät dialog med Migrationsverket som ju är dem som placerar människor på olika boenden runt om i Sverige.

När det gäller evakueringsboende, alltså ett första tillfälligt boende för flyktingar, så har vi nu inventerat möjliga lokaler. Vi prioriterade allra först en egen lokal - Ingelshov i Ingelstad som blev vårt evakueringsboende. Det står klart och väntar på att Migrationsverket ska höra av sig och ha människor som ska bo där. Samtidigt jobbas med andra lokaler, både evakueringsbostäder och bostäder som Migrationsverket kan använda på längre sikt, alltså ”vanliga hyreskontrakt”.

Någon frågade mig ”Varför inventera, prioritera och planera? Om vi har en lokal är det ju bara att låsa upp och låta folk komma”. Så enkelt är det inte. Vi behöver ta ansvar för att bostaden är bebolig och godkänd, och det gäller även om det är ett boende där samma personer bara kommer bo någon vecka, boendet ska ändå kunna vara en bostad under en längre tid, även om det är för många olika människor. Det gäller att se till att det finns vatten, el och värme (vissa lokaler är helt avstängda på grund av kommande renoveringar), att det finns sanitära möjligheter, att inte för många människor får dela toalett eller dusch. Och toaletten och duschen måste ju såklart fungera. Detsamma gäller att vi måste säkerställa att det finns brandskydd, och att lokalen är avsedd att bo i. Det är en ganska stor ”apparat” att få till. Vi gör det självklart gladeligen för detta viktiga ändamål, men jag vill än en gång poängtera att det inte bara är att flytta in. Vi har ett ansvar och vi vill att de som kommer ska ha det bra. Vissa lokaler kan därför ta en vecka att få till, någon annan flera veckor. När allt är klart upplåter vi det till Migrationsverket och då kan de lita på att allt de inte behöver säkerställa något ytterligare kring säkerhet och drift.

Jag får även frågor om hur många får vi till Växjö, när kommer människor hit? Och svaret är precis som det är – vi vet inte. Men vi har som sagt tät dialog med Migrationsverket som är de som signalerar till oss när de behöver ett boende. Vi planerar för skola, förskola och mottagande på vårt Språk och kompetenscentrum för barn som kommer och jag kan lova att våra medarbetare gör det bästa för att vi ska ha ett bra mottagande. Samtidigt som vi har mycket att ta ansvar för i vårt vanliga uppdrag för att säkerställa det så bra för våra invånare, företag och besökare.

Till sist ett onsdagstips som också har med kriget i Ukraina att göra. Vi behöver nämligen stärka upp på flera avdelningar med anledning av kriget. Du hittar vilka jobb det handlar om på vaxjo.se/ledigajobb (se i den gula rutan). Viktiga jobb, och ännu viktigare blir de i den situation vi är i nu.

//M

Senast uppdaterad: 16 mars 2022