Aldrig industrisemester i en kommun

Går allt ner eller stänger ni ner i kommunen under sommaren? Kommentaren (egentligen kommentarerna) som kommer om detta förundras jag alltid av.

Hur kan man egentligen tro att en verksamhet som har till uppgift att serva nära 100 000 invånare samt ytterligare företag och besökare, kan ta ledigt bara för att det är sommar? Förr stannade nästan Sverige (kanske lika dum kommentar av mig nu som de jag ibland själv kan få) i juli månad. Industrisemestern innebar att nästan all industri i hela Sverige faktiskt stängde ner och alla medarbetare som jobbade där tog semester samtidigt. Men även under den tiden behövde ju folk omsorg, vatten, avlopp, renhållning, med mera, med mera. In

Industrisemestern är sedan länge förbi och nu har vi en längre semesterperiod där många ”smetar ut” semestrarna under både en, två och ibland 3 månader genom att ta någon vecka då och då. Några tar all sin semester under början av juni, några i juli och några i augusti och även del av september. Men hos oss är det oavsett vad våra medarbetare tar för semesterperiod service och full rulle 24 timmar om dygnet 365 dagar om året, där vi säkerställer vatten, avlopp, omsorg, skola (sommarskola och fritids är ju igång även under lov), förskola, myndighetsutövning, projektering, nyckelutlämning för invånare som ska få sin lägenheter, fjärrvärme, el, och väldigt mycket mer. Det genomförs utbildningar, det är rekrytering, det är introduktioner, det är utvecklingsarbete, det är ”bra kan bli bättre” i verksamheter, samverkan som krävs för att vi ska kunna ta vårt ansvar även under juni, juli och augusti (och övriga månader). Så nej, kommunens verksamheter stänger inte ner under sommaren utan vi jobbar på nästan som vanligt. Men har samtidigt ett rejält pussel med att ta in vikarier, då att vår ordinarie personal ska kunna ha möjlighet att få ledigt. Allt för att vi ska kunna ta vårt ansvar för våra invånare företag och besökare.

Än så länge har jag fullt upp med olika möten. På agendan idag står Studentkåren, Planering inför koncernledningens strategidag i augusti där kompetensförsörjning och digitalisering (som är helt sammankopplade) ska planeras, Planeringsmöte med Göteborgsuniversitetet som bjudit in mig som talare (kopplat till styrning /ledning i en komplex organisation samt digitalisering) i augusti, organisations-diskussioner för våra nya bolag… Ja så jag har full rulle idag, precis som många kollegor hos mig har, inte bara denna underbara junidag utan även övriga dagar under året.

Veckans tips då? Jo, det är ju onsdag och onsdagar på vårt Scensommar betyder konsert i Linnéparken. Under onsdagarna i sommar kommer massa stora artister till oss, ikväll Ludwig Hart, sen Moneybrother, Oscar Zia, Kikki Danielsson, Sahara Hotnights med flera. På Upplev Växjö Länk till annan webbplats. hittar du hela programmet för Scensommar!

//M

Senast uppdaterad: 29 juni 2022