Smart resursanvändning – med ansvar för oss själva och för moder jord

Matsvinn. Ett ord som fått en ny innebörd och, framför allt, förståelse de senaste åren – och mer än någonsin den senaste tiden.

Inom Växjö kommun har vi en mycket omtyckt och välrenommerad måltidsorganisation som jobbar för att minska matsvinnet hela tiden. Det är bland annat därför som verksamhetschef Anneli Ekstedt vann kategorin Årets målidschef i White Guide Junior som jag skrev om i mitt blogginlägg Länk till annan webbplats. i onsdags. En vinst som självklart även tilldelas alla våra kök och medarbetarna som jobbar där – ett pris som åstadkommits tillsammans!

Måltidsorganisationen var ju även ansvariga för Restaurang Rädda råvaran som arrangerades i samband med MAT2022 i konserthusparken. Under helgen serverades kulinariska rätter till över 2000 gäster. Rätter som tillagats av ”överbliven” mat och livsmedel. Inkomsterna gick oavkortat till en hjälporganisation.

I olika kanaler och forum kör vi just nu en kampanj som uppmanar oss att verkligen tänka till hur vi hanterar vårt matsvinn. Livsmedel står nämligen för ¼ av vår klimatpåverkan så genom att ta tillvara på vår mat på ett klokt sätt kan vi minska vårt klimatavtryck och göra skillnad - för moder jords skull.

Jag vill ta tillfället i akt och dela med mig av ett ”aha” som jag fick häromdagen när en av kollegorna på måltidsorganisationen berättade för mig att det krävs 140 liter vatten för att producera kaffebönor till en kopp kaffe. 140 liter! Värt att tänka på när man brygger eller fyller på för mycket kaffe och kastar slatten. Ett annat ”aha” är att om matsvinn var ett land så skulle det vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen – efter USA och Kina som släpper ut mest i hela världen.

Ansvaret att förändra är både vårt eget och allas och vi kan gör mycket själva, till exempel ta mindre mat eller två gånger istället för att kasta om du tar för mycket. Ja, vi vet mycket men det är bra att påminna – i synnerhet om att alla kan göra något för att bidra till moder jord. Mer tips finns på vaxjo.se/klimatsmartmat Länk till annan webbplats. och mer kommer.

Jag håller mig kvar vid ämnet och kopplar då in ordet hållbarhet. Det är ett ord som, enligt min mening, blivit lite urholkat då jag anser att många slänger sig med begreppet men missar att fylla det med innehåll och mening. Ord som jag använder mer och mer i stället och som jag tycker sammanfattar vad vi menar är ”smart resursanvändning”. Ja, allt vi gör för att minska vårt avtryck på moder jord handlar om smart resursanvändning.

Sedan drygt ett år tillbaka har jag fokuserat mer och mer på detta – för min egen skull och för min familjs skull vill jag ta ett större och bättre personligt ansvar. Jag tänker mer på min hälsa, på hur jag lever och tränar. Ju friskare jag är desto mindre påverkan och avtryck på moder jord gör ju jag. Jag tänker även på vad jag stoppar i mig och då framför allt på var det kommer ifrån, hur det är framställt och fraktat och därmed vilken påverkan det har på moder jord. Jag försöker till exempel att bara köpa svenskt – just utifrån det här hänseendet, men också för att det är bra för min och min familjs hälsa och plånbok. Jag är inte fulländad i detta på något sätt, men försöker tänka på det och det har gett resultat.

Ett personligt tips som jag vill dela med mig av är att göra pesto på svenska råvaror genom att byta ut pinjenötterna till solrosfrön och parmesanosten till västerbottensost. Smakmässigt ingen skillnad, men låt mig redogöra för skillnaden i pris, för hälsan och för moder jord:

  • Pinjenötter importeras, innehåller 675 kcal/100 kram och kostar ca 95 kr/kg medan solrosfrön odlas i Sverige, innehåller 484 kcal/100 gram och kostar 43 kr/kg.
  • Parmesanost importeras, innehåller 435 kcal/100 g och kostar 393 kr/kg medan västerbottensost produceras i Sverige, innehåller 390 kcal/100 g och kostar 190 kr/kg.

Prova gärna – och ni som gör det, återkom gärna till mig och berätta vad ni tycker. För som sagt, vi kan göra otroligt mycket genom att förändra våra egna beteenden och vanor. Det gäller maten och det gäller vår elförbrukning där vi också måste tänka till. Många bäckar små, vilket jag berör i mitt blogginlägg Länk till annan webbplats. från den 16 september.

Ha en fin helg och kom ihåg att besöka den stora bomässan som är i Växjö city i helgen. Kom till staden och Stortorget så får du träffa massor av kunniga människor som kan svara på alla våra frågor om just boende och bostäder! Jag hoppas vi ses där!

//M

Senast uppdaterad: 23 september 2022