Hjälpmedel

Den som har problem eller hinder i sitt dagliga liv kan få hjälpmedel utskrivet. Det finns många olika hjälpmedel som gör vardagen enklare och säkrare.

Växjö kommun har ansvaret för de flesta hjälpmedel till personer som är över 18 år och bor i Växjö kommun.

Vad är hjälpmedel?

Hjälpmedel ska förebygga, lindra eller kompensera för en funktionsnedsättning.

Hjälpmedel kan delas in i tre grupper

  • Hjälpmedel som en person behöver för att klara sig i vardagen, till exempel att för sköta sin hygien, klä sig eller förflytta sig. Det kan vara en duschbräda, duschpall, förhöjning av toalettstolen, strumppådragare, griptång, rollator, rullstol eller käpp.
  • Hjälpmedel som används till vård och behandling i hemmet som till exempel en höj- och sänkbar säng eller en personlyft.
  • Hjälpmedel som kompenserar en förlust av en kroppsfunktion. Ståstöd eller redskap för att träna armar, ben eller bålen är exempel på dessa.

Hjälpmedelscentrum

På Hjälpmedelscentrum repareras, rekonditioneras,  lagerförs och levereras hjälpmedel. De ansvarar även för besiktning av vissa medicintekniska produkter i verksamheterna.

Fritt val av hjälpmedel

Fritt val innebär att den som har ett långvarigt behov av hjälpmedel har möjlighet att välja hjälpmedel utanför det ordinarie hjälpmedelssortiment som kommunen har idag.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2017
Politik och demokrati