Eldningsförbud i Växjö kommun

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Kronobergs län. Det råder extremt hög brandrisk i skog och mark.

Stäng meddelande

Portionering och servering

Planeringen inför måltiden börjar redan när måltider och varor beställs.

Gå igenom matsedeln en vecka framåt och se vilka tillbehör som behöver beställas. Lingonsylt, saltgurka eller vispgrädde är exempel på lämpliga tillbehör. Glöm inte att se till behoven för de som har avvikande kostkonsistenser eller specialkost. Lämpliga måltidsdrycker är också viktigt att ha hemma.

Portionering

Utifrån matsedeln plockas portioneringsredskapen fram. Tips på bra redskap att ha på avdelningen är stekspade, tång att ta potatis med, platt serveringssked, soppslev och såssked som rymmer rätt mängd.

Titta på portionslistan hur mycket som ingår i en portion innan portioneringen påbörjas. Puddingar, lådor, gratänger och liknande rätter är bra att dela upp i portionsbitar innan man serverar. Ruta upp formen med t ex en kniv i så många bitar som den ska räcka till; 

   
   
  När det gäller maträtter som soppa, grytor och liknande är det viktigt att röra om och ta från botten. Ingredienserna faller lätt till botten.


Matpresentation

Det är viktigt hur maten läggs upp på tallriken. Servera alltid varm mat på en varm tallrik, så håller maten temperaturen lite bättre. Lägg varje komponent för sig. Börja med såsen så att den inte slås över övriga komponenter (om man inte uttryckligen ber om att få det så). Se till så att inget spill hamnar på tallrikskanten, om det råkar ske torka bort det spillda med en servett. Lägg upp lagom mängd mat för respektive individ. Det är bättre att erbjuda påfyllning än att någon ska behöva lämna mat. 

På de enheter där karottsystem tillämpas är det också viktigt att maten hålls varm i karotten. Det finns många fördelar med karottsystem, då den enskide själv kan ta så mycket mat han/hon önskar. Ibland kan karottsystemet dock medföra oväntade svårigheter. Den enskilde kanske inte tar så mycket mat han/hon skulle vilja ha av rädsla att maten inte räcker till de övriga gästerna. Ibland kan det också hända att maten inte räcker till den som är sist, eller att det har blivit så rörigt i karotten att det inte längre ser aptitligt ut. Alla människor har varken vana eller förmåga att servera sig själv, och det är viktigt att ta hänsyn till. 

Oavsett om man har serveringssystem eller katottsystem på boendet är det viktigt att måltidsmiljön är trevlig, lugn och fräsch, och att den enskilde själv får välja om han/hon vill äta tillsammans med andra eller inte. Berätta alltid vad du serverar, och låt den enskilde välja vilken dryck och vilka måltidstillbehör han/hon önskar. Mer om måltidsmiljööppnas i nytt fönster kan du läsa i Nutritionshandboken.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 augusti 2017
Politik och demokrati