Eldningsförbud i Kronobergs län

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Kronobergs län. Det råder extrem hög brandrisk i skog och mark.

Stäng meddelande

Recept på berikade mellanmål

Nedanstående recept är hämtade från Findus Special Foods kokbok "Mätt rätt och slätt", och kan passa bra såväl till frukost som mellanmål. Majsvällingberikning och fruktpuré går att beställa via Mashie.

E-gröt, 1 portion

Havre- eller rågflingegröt

1½ dl standardmjölk½ dl havregryn eller rågflingor

2 msk majsvällingberikning

1 tsk rapsolja, flytande margarin eller annat matfett (minst 80 % fett)

Salt 

Koka en lös gröt på mjölk och flingor. Vispa ned berikning och matfett. Smaksätt ev med salt 

Manna- eller risgrynsgröt

1 dl färdig gröt

1 msk majsvällingberikning

1 tsk rapsolja, flytande margarin eller annat matfett (minst 80 % fett) 

Vispa ned berikning och matfett i den varma gröten. Hetta upp. Späd eventuellt till önskad konsistens. 

E-välling, 1 portion

Blanda vällingpulver med mjölk eller grädde i stället för vatten enligt anvisningar på paketet.  

Café au lait eller Choko au lait, 1 portion

1½ dl kaffe eller chokladmjölk

3 msk majsvällingberikning

1 msk kaffegrädde

Socker 

Vispa ihop samtliga ingredienser, smaksätt med socker om så önskas och värm upp. 

Hemgjord näringsdryck, 1 portion

25 g fruktpuré eller frysta bär

½ dl kaffegrädde

25 g gräddglass

2 msk majsvällingberikning

Socker 

Mixa alla ingredienserna, smaksätt eventuellt med socker och servera kall. 

Fruktyoghurt, 1 portion

25 g fruktpuré eller frysta bär

75 g meze-yoghurt, matlagningsyoghurt eller gräddfil

2 msk majsvällingberikning

Socker 

Mixa alla ingredienserna, smaksätt eventuellt med socker och servera kall. 

Provlagning av mellanmål berikade med Resource instant protein resulterade i några lyckade recept som går bra att göra i enkelt utrustade avdelningskök. Alla recept är glutenfria, och kan genom att använda laktosfria mejeriprodukter även göras laktosfria. De flesta ingredienserna går att beställa via Mashie.   

Kanelpannacotta med äppelkompott, 6 portioner

5 dl vispgrädde                     
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
1 ½ msk malen kanel
3 ½ gelatinblad / 3 ½ tsk gelatinpulver
1,2 dl (40 gram) Resource instant protein3 tärnade äpplen
1 msk citronsaft
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
maizena 

Utrustning                                                                                           
Kokplatta
Kastrull
Visp
Skärbräda
Kniv
Måttsats 

Gör så här
Häll grädden i en kastrull.

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker, 1 dl socker och 1 ½ msk kanel.

Koka upp, och ta av från plattan.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten under tiden i cirka fem minuter.

Krama ur och smält bladen i vattenbad.
Om du använder gelatinpulver rör ut det i kokande vatten enligt anvisning på förpackning.
Rör i proteinberikning och gelatin.
Häll upp i dessertskålar eller formar och ställ i kylen i minst en timme.

Koka ihop äpple, 1 dl socker, citronsaft och vaniljsocker.

Låt koka en stund och red sedan av med lite maizena utrört i kallt vatten för en tjockare kompott.
Servera pannacottan i dessertskålar eller stjälp upp pannacottan på assietter och servera med äppelkompott. 

Näringsvärde per portion

Kcal 500

Protein 9.5 g

Fett 33 g

Kolhydrater 41 g 

Glassdrink med bär eller frukt, 6 portioner

5 dl gräddglass vanilj

3 dl vispgrädde

1 dl standardmjölk

2 dl bär, fruktpuré eller konserverad frukt (rekommenderar fruktpuré i mangosmak)

0,5 dl strösocker

1,2 dl (40 gram) Resource instant protein 

Utrustning

Bunke

Mixer/Elvisp

Måttsats 

Gör så här

Blanda samman alla ingredienser med en mixer, eller elvisp.
Häll upp i höga glas eller dessertskålar.
Servera nytillredd och kyld med glass eller grädde, och toppa med frukt eller bär. 

Kommentar
Vid test av smaksättningen med fruktpuré med smak av mango respektive svartvinbär, märktes att mangon blev tjock och len i sin konsistens och söt i smaken, medan svartvinbär till sin konsistens blev mer flytande, aningen grynig och till maken inte lika söt. Glassdrinken med smak av mango kan passa bättre att äta med sked än att dricka, medan svartvinbär går utmärkt att dricka. 

Näringsvärde per portion

Kcal 370

Protein 9,5 g

Fett 26 g

Kolhydrater 24 g 

Frukt och gräddmums, 10 portioner

6 dl tinad fruktpuré

5 dl vispgrädde

0,75 dl socker 

3 dl (100 g) Resource instant protein, eller majsvällingberikning 

Utrustning

Bunke

Elvisp

Måttsats 

Gör så här

Vispa grädden löst.

Blanda i fruktpurén, socker och proteinberikning/majsvällingberikning. Häll upp i dessertskålar eller höga glas.

Servera nytillredd och kyld, gärna med en klick grädde, och toppa med bär eller frukt. 

Kommentar

Majsvällingberikning ger en fastare mousseliknande konsistens, medan berikning med Resource instant protein ger en flytande konsistens. 

Näringsvärde per portion vid användning av Resource instant protein
Kcal 300

Protein 10,5 g

Fett 20 g

Kolhydrater 20 g

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 augusti 2017
Politik och demokrati