Efter valet i Växjö kommun 2018

Den 9 september var det val till riksdag, kommunfullmäktige och landstings/regionfullmäktige. Allt om valen i Sverige 2018 hittar du på Valmyndighetens webbplats. Här redovisar vi valresultatet i Växjö kommun.

När vallokalerna stängde den 9 september klockan 20.00 räknades alla röster i respektive vallokal. Detta kallas den preliminära rösträkningen eftersom alla röster senare kommer räknas en gång till hos länsstyrelsen. När röstmottagarna räknat rösterna ringer de in resultatet till länsstyrelsen. Det är detta resultat du kan följa via media på kvällen. Du kan också själv följa valresultatet på valmyndighetens webbplats. På valnatten överlämnar kommunen sen alla mottagna röster till länsstyrelsen.

På onsdagen och ibland torsdagen efter valet räknade kommunen även de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen eller lämnades i en förtidsröstningslokal på valdagen.

Även dessa röster överlämnas sedan till länsstyrelsen och därefter har kommunen fullgjort sitt uppdrag. Länsstyrelsen räknar sen alla röster igen och fastställer valresultatet. Länsstyrelsen räknar även personrösterna, vilket inte har gjorts av kommunen på valnatten.

Platserna (mandaten) i kommunfullmäktige fördelas efter resultatet i kommunvalet. Om ett parti får tio procent av rösterna i valet får de alltså ungefär tio procent av platserna i kommunfullmäktige. Efter valet försöker de partier som fått platser i fullmäktige att hitta en politisk majoritet. Det betyder att den politiska majoriteten som ska bildas behöver ha över 50 procent av platserna i kommunfullmäktige. Det går även att styra en kommun med en politisk minoritet. Det innebär att man måste söka stöd hos partier utanför den styrande gruppen i olika frågor för att få igenom dem i kommunfullmäktige.

För att sitta i kommunstyrelsen eller andra nämnder krävs att en person är över 18 år och är folkbokförd i kommunen. Men det krävs inte att man kandiderat till valet av fullmäktige.

Valresultatet i Växjö kommun

20 september var valresultatet för Växjö kommunfullmäktige klart. De 61 platserna i kommunfullmäktige fördelades enligt följande:

Moderaterna: 18
Centerpartiet: 5
Liberalerna (tidigare Folkpartiet): 3
Kristdemokraterna: 3
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna: 19
Vänsterpartiet: 5
Miljöpartiet de gröna: 3
Sverigedemokraterna: 5

Här kan du även se vilka personer som blivit invalda i kommunfullmäktige som ledamöter eller ersättare.länk till annan webbplats

Vilken politisk konstellation som kommer styra Växjö de kommande fyra åren kommer vara klart till den 16 oktober då det nyvalda kommunfullmäktige sammanträder för första gången. Då utser man valberedning samt kommunfullmäktiges presidium.

Alla ledamöter och ersättare i nämnder, kommunala bolag och kommunstyrelse utses vid kommunfullmäktiges decembersammanträde och tillträder 1 januari 2019.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 september 2018
Politik och demokrati