Årets kulturpris och stipendier

Kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun beslutade vid sitt sammanträde den 3 maj att ge Hans Parment årets kulturpris. Hans får priset för att han med humor och engagemang bidrar till ett nyfiket, innovativt och växtkraftigt kulturliv. Årets kulturstipendier går till Robban Högström och Fanny Wallertz. Stipendier för ideellt arbetande föreningsledare tilldelas Ulf Elm, Anders Ericsson och Tanja Gustafsson och Ida Nilsson.

Motiveringen till kulturpriset lyder:

Som professionell flöjtist och tonsättare är Hans Parment en stilbildare inom den nutida konstmusiken. Han är också en passionerad och mycket omtyckt pedagog vid Kulturskolan och Linnéuniversitetet, där han har skolat en lång rad unga, blivande musiker. Sedan 1988 är Parment aktiv som konsertarrangör i den lokala föreningen Media Artes samt i riksförbundet RANK.

Hans Parment är en sann inspiratör och idéspruta, outtömlig och alltid positiv. Med humor och engagemang bidrar han till ett nyfiket, innovativt och växtkraftigt kulturliv.

Hans Parment är en självklar mottagare av årets kulturpris.

Växjö kommuns kulturpris delas ut för särskilt värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset är en glasskulptur av Bertil Vallien med namnet Fantasin är ditt värdefullaste kapital.

Årets kulturstipendium

Som stimulans för framtida kulturgärning delar Växjö kommun också ut två kulturstipendium på vardera 25 000 kronor. Stipendierna går till unga, talangfulla och målmedvetna kulturutövare som har påbörjat någon form av högre utbildning inom sitt område.

Årets stipendiater:

Robban Högström – Robban studerar på en treårig musikalutbildning vid The Urdang Academy i London. Stipendiet ska användas till att finansiera Robbans konstnärliga utveckling som musikalartist.

Fanny Wallertz – Fanny studerar på kandidatprogrammet Konstnärligt fotografi på Akademi Valand i Göteborg. Stipendiet ska användas till att förbättra och utveckla ett pågående större konstnärligt projekt.

Årets stipendium till ideellt arbetande föreningsledare

Växjö kommuns kultur- och fritidsnämnd har i år beslutat att dela ut tre stipendier på vardera 10 000 kronor till ideellt arbetande föreningsledare. Stipendiet avser att uppmuntra och stimulera ideellt arbetande föreningsledare till fortsatt föreningsarbete. Stipendiet skall i första hand utdelas till föreningsledare som är engagerade i ungdomsarbete.

Årets stipendiater

Ulf Elm, Växjö Titans – För sitt genuina engagemang i föreningens jämställdhets- och integrationsarbete, samt drivande kraft i utvecklingsarbetet genom Säker och trygg förening. Ulf har visat att en tydlig föreningsstrategi och en medveten värdezgrund kan göra stor skillnad för att inkludera fler barn och unga i föreningsverksamheten.

Anders Ericsson, Växjö Vipers – Genom ömsesidig tillit samt med inställningen att framgång föds genom att låta alla barn delta, visar Anders på vikten av att stå upp för alla barns lika värde. Genom att se alla individer och genom att förmedla alla barns möjlighet att utvecklas, bidrar Anders till sammanhållning i föreningen utefter ledorden ”En för alla, alla för en”.

Tanja Gustafsson och Ida Nilsson, Växjöortens Fältrittklubb (delat stipendium) – Tanja och Ida har genom sitt engagemang kring aktiviteter, tävlingar och coachning lyckats öka både antalet tävlande och funktionärer i föreningens regi. Genom sitt arbete har stipendiaterna visat att delaktighet, sammanhållning och ansvarstagande är vinnande komponenter i föreningens utvecklingsarbete.

Utdelning av priset och stipendierna

Kulturpriset delas ut i samband med nationaldagsfirandet i Linnéparken den 6 juni. Stipendierna delas preliminärt ut vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 augusti 2017
Se och göra